Ουδεμία έκπληξη για το δόγμα «νόμος και τάξη»

Ουδεμία έκπληξη για το δόγμα «νόμος και τάξη»

Ουδεμία έκπληξη για το  δόγμα «νόμος και τάξη» | tovima.gr

Πολλοί εκπλήσσονται για τον τρόπο που η κυβέρνηση κινείται στο πεδίο της επιβολής του νόμου και της τάξης και στον τρόπο που δρα η Αστυνομία. Ουδεμία έκπληξη δεν αποτελεί η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς όλα ήταν γνωστά πριν από τις εκλογές.

Η ΝΔ εμφανιζόταν, και δεν το έκρυβαν τα στελέχη του παρά το γεγονός ότι τώρα αρκετοί εξ αυτών έχουν σκληρύνει υπέρμετρα τη ρητορική τους, ως την κυβέρνηση που θα προασπιζόταν την ευταξία και θα επέβαλλε το νόμο και την τάξη την επομένων των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό η προεκλογική του εκστρατεία είχε ως κεντρικό στοιχείο το δόγμα «νόμος και τάξη» και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με αναφορές σε μετανάστες. Οι πιο επιμελείς θυμούνται ότι σε μια επίσκεψη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Σεπόλια είπε πως η αστυνόμευση θα επιστρέψει.

Εξ αρχής η λογική του Πρωθυπουργού ήταν να θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα, εκτός από την προσπάθεια για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, την ενίσχυση του αισθήματος δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την απέλαση παράνομων μεταναστών, την κατάργηση στην πράξη του ασύλου, κ. α.

Η στρατηγική επιλογή της συγκεκριμένης ατζέντας είχε ως στόχο να επιτύχει και τον επαναπατρισμό των συντηρητικών ψηφοφόρων από τα κόμματα που βρίσκονται εκ δεξιών της ΝΔ. Αυτό επιτεύχθηκε και τώρα ενισχύει αυτή την ατζέντα για να πείσει περισσότερο την αστική τάξη ότι αυτός μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας και πολιτικής σταθερότητας, έστω και με πιο αυστηρή και σκληρή πολιτική δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Άρα καμία έκπληξη ως προς αυτά που βλέπουμε, καθώς το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει: καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από τα αστικά κέντρα, χτύπημα του παραεμπορίου και μαζικό επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, μέτρα ασφαλείας όπως αποκάλυψη των κουκουλοφόρων και χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος, που οργιάζει, αλλά και της λεγόμενης «χαμηλής εγκληματικότητας». Παράλληλα, πολύ πριν από τις εκλογές η ΝΔ έδινε έμφαση στην ενδυνάμωση των σχέσεών της με την Αστυνομία, το γόητρο της οποίας επλήγη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε «γαλάζια» στελέχη.

Όλα λοιπόν ήταν γνωστά και κανείς δεν μπορεί να πει ότι πέφτει από τα σύννεφα με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο πεδίο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. 

Απλά, μένει να φανεί εάν όσα καταγράφονται στην πολιτική συνείδηση των ψηφοφόρων, θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη στάση των ψηφοφόρων έναντι της παρούσας κυβέρνησης. Θα δείξει σύντομα.