ΟTE Estate: Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ελλάδα (20/11)

Με 2.300 ιδιοκτησίες, συνολικής επιφανείας 212.000 τετραγωνικών μέτρων και αξία 810 εκατ ευρώ, η ΟTE Estate, θυγατρική του ΟΤΕ, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ελλάδα.

Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει σημαντικά ακίνητα σε στρατηγικές θέσεις, με την πλειονότητα των κτιρίων να βρίσκεται στα πλέον εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων. Η εταιρία, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 εμφάνισε έσοδα από μισθώματα 52,7 εκατ. ευρώ από 55,5 εκατ ευρώ το 2016, μειωμένα κατά 15%. Τα κέρδη προ φόρων για το 2018 διαμορφώθηκαν στα 22,6 εκατ ευρώ έναντι 32,8 εκατ ευρώ.


Η ΟΤΕ Estate διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, εμπορικής αξίας περίπου 0.83 δις ευρώ βάσει της εκτίμησης που έγινε στο τέλος του έτους 2018 από την εκτιμητική εταιρία ΠΕΙΡΑΙΩΣ REAL ESTATE Α.Ε..

Η ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει σημαντικά οικόπεδα- γήπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε στρατηγικές θέσεις, με την πλειονότητα των κτιρίων στα πλέον εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων.

Image result for ΟTE Estate

Ειδικότερα, η περιουσία της Εταιρίας περιλαμβάνει:  2.288 οικόπεδα συνολικής επιφανείας 9,22 εκ. τ.μ.,  εκ των οποίων έχουν ανεγερθεί 2.440 κτίρια συνολικής δομημένης επιφανείας 1,13 εκ. τ.μ.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Οικόπεδα οικοδομημένα  1.987 συνολικής επιφανείας 7,47  εκ. τ.μ
Οικόπεδα αδόμητα     239 συνολικής επιφανείας 0,29  εκ. τ.μ.
Οδοί προσπέλασης       62 συνολικής επιφανείας 1,46  εκ. τ.μ.
Κύριος μισθωτής στα κτίρια της Εταιρίας είναι ο όμιλος του ΟΤΕ.

Η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή προς πώληση 14 οικόπεδα και κτίρια σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ εντός της χρήσης προχώρησε το πρόγραμμα ανακαινίσεων σε 14 ακίνητα προϋπολογισμού 1,23 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα ολοκληρώθηκαν οι ανακαινίσεις στα κτίρια Αθηνάς και Δάφνης που έχουν στεγαστεί οι υπηρεσίες της Cosmote E- Venalue ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακατασκευής του ιστορικού κτιρίου του ΟΤΕ στην διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Σίνα, προκειμένου να ενταχθεί στην πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων για επαγγελματικούς χώρους του ομίλου IWG.

Αξιοσημείωτο είναι πως μέσα στην κρίση έχει καταφέρει να ολοκληρώσει σημαντικές συμφωνίες στο πλαίσιο της αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της. Μεταξύ αυτών, προχώρησε στην πώληση κτιρίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και στην πώληση του κτιρίου στην οδό Κολοκοτρώνη που για χρόνια στέγαζε υπηρεσίες του ΟΤΕ.

Η τελευταία αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της OTE Estate έγινε στο τέλος του 2017 και αποτίμησε την αξία του συνόλου των ακινήτων στα 819 εκατ. ευρώ.

Η άποψή μας είναι ότι, η εξέλιξη του κλάδου και της τεχνολογίας, θα περιορίζει διαρκώς την ανάγκη χρήσης ακινήτων από την εταιρία. Με δεδομένο ότι τα ακίνητα του ΟΤΕ (όπως και άλλων παλαιών κρατικών ή μη επιχειρήσεων) είναι συνήθως “εμβληματικά” και σε κεντρικά σημεία πόλεων, θα μπορούσαν, μέσα από την κατάλληλη εκμετάλλευση να αποτελέσουν μία πολύ σημαντική πηγή εσόδων για την εταιρία. Όμως, το να στραφεί η εταιρία προς την κατεύθυνση αυτή είναι θέμα στρατηγικής απόφασης του Ομίλου.

Σημειώνεται ότι η OTE Estate δραστηριοποιείται, επίσης, στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας εξασφαλίσει σχετική άδεια με στόχο την κάλυψη των αναγκών του ομίλου. Για το 2017 τα έσοδα από την ενέργεια ανήλθαν στα 14,84 εκατ. ευρώ.

(Δείτε το site της εταιρίας)