«Οταν ξέρεις ιστορία, στερείσαι την έκπληξη του πρωτοφανούς»- Το σκάνδαλο Χατζηπάνου και ο Πρόεδρος της Βουλής

Το σκάνδαλο Χατζηπάνου και ο Πρόεδρος της Βουλής

Αυτός ο οχετός αποκαλύψεων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με μεθόδους παρακράτους (όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση), ήταν, όπως αναμενόταν, το αποκλειστικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους βουλευτές στη Βουλή. Ρώτησα τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα εάν το Κοινοβούλιο ξανάζησε τέτοιες στιγμές απαξίωσης της πολιτικής ζωής και εάν αιφνιδιάστηκε με όσα αποκαλύφθηκαν με τις ηχογραφήσεις που ακούστηκαν στην προανακριτική επιτροπή.

  • Ιδού τι μου απάντησε: «Οταν ξέρεις ιστορία, στερείσαι την έκπληξη του πρωτοφανούς». Γιατί άραγε το λέει αυτός ο Πρόεδρος; Μήπως υπήρξαν και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα; Βεβαίως υπήρξαν, λέει, με το σκάνδαλο Χατζηπάνου…

***
Για τους νεότερους το σκάνδαλο Χατζηπάνου, γνωστό και «σκάνδαλο καυσίμων» ήταν μια υπόθεση διαφθοράς που απασχόλησε την κοινή γνώμη, τη Βουλή, την πολιτική (γενικότερα) και τα δικαστήρια το μακρινό έτος 1950.

  • Ο Πάνος Χατζηπάνος ήταν επί σειρά ετών βουλευτής Ευβοίας και υπουργός Μεταφορών στις κυβερνήσεις συνεργασίας του κόμματος των Φιλελευθέρων και Λαϊκού Κόμματος και ενεπλάκη σε μέγα σκάνδαλο καυσίμων, αφού ανέθεσε τη διανομή πετρελαίου απευθείας σε μια εταιρία στην οποία εταίρος ήταν μια «οικοκυρά», η Ολγα Κυριαζοπούλου γνωστή και φίλη του υπουργού.

Η Βουλή συνέστησε προανακριτική επιτροπή και παρέπεμψε τον υπουργό σε Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο, λεγόταν τότε) με την κατηγορία της απιστίας, επειδή ζημιώθηκε το Δημόσιο. Θέλετε το αποτέλεσμα; Ο Χατζηπάνου καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών με τριετή αναστολή!!

ΒΗΜΑτοδότης