Όταν οι Αμερικανοί ξεφορτώνουν τα Απάτσι στην Αλεξανδρούπολη

Όταν οι Αμερικανοί ξεφορτώνουν τα Απάτσι στην Αλεξανδρούπολη

  • Το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό που φέρει το όνομα «Ανθεκτικός» (Endurance) άρχισε αυτές  τις ημέρες να ξεφορτώνει (και θα συνεχίσει να ξεφορτώνει έως τις 3 Μαρτίου) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, περισσότερα από 150 στρατιωτικά ελικόπτερα (επιθετικά «Απάτσι», παντός καιρού και μεταγωγικά) και εκατοντάδες οχήματα θωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού (σύνολο 1.800), για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση «ATLANTIC RESOLVE».
Πρόκειται στη ουσία για ανάπτυξη δυνάμεων της 1st CAB (COMBAT AVIATION BRIGADE) στην Ευρώπη, προερχόμενων από τις ΗΠΑ, και αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ αντίστοιχα.
  • Αυτή η υπερσυγκέντρωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη σφόδρα ενόχλησε τους Τούρκους που πιστεύουν ότι η άσκηση αυτή στρέφεται εναντίον τους ή ότι ασκείται με αμερικανικά ελικόπτερα πίεση προς την μειονότητα στη Θράκη. Τίποτα όμως από αυτά δεν συμβαίνει, αφού τα ελικόπτερα και τα οχήματα θα προωθηθούν στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη.
Σημειώνω ότι γίνεται για δεύτερη φορά χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις μονάδων  των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA), αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Ελληνικής Επικράτειας εν γένει.
***
ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ