Οταν ο λίβυος πρόεδρος της Βουλής συνάντησε τον κ. Τασούλα

Οταν ο λίβυος πρόεδρος της Βουλής συνάντησε τον κ. Τασούλα

ΒΗΜΑτοδότης

Πιο καθαρή και απερίφραστη καταδίκη της υποτιθέμενης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και της αποκαλούμενης κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης δεν μπορούσε να υπάρξει από αυτή που εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aγκίλα Σάλεχ Ισα που ήρθε προσκεκλημένος του έλληνα ομολόγου του Κώστα Τασούλα.

  • Λόγω της συγκυρίας η πρωτοβουλία αυτή είχε μια ιδιαίτερη διπλωματική σημασία.

Ο λίβυος προσκεκλημένος έφτασε στη Βουλή με μεγάλη συνοδεία το απόγευμα της Πέμπτης και ο κ. Τασούλας τον υποδέχθηκε με όλες τις τιμές που προβλέπει το πρωτόκολλο: κόκκινα χαλιά, τον ανέμενε στην είσοδο του Κοινοβουλίου όταν προσήλθε και τον συνόδευσε μέχρι την έξοδο όταν αποχώρησε, περιμένοντας μάλιστα να φύγουν τα αυτοκίνητα της συνοδείας του λίβυου επισήμου που έβγαλαν έντονο καυσαέριο. «Και σας λέω, πάρτε ηλεκτρικά αυτοκίνητα…» σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής προς τους συνεργάτες του.

  • Πάντως ο λίβυος προσκεκλημένος δεν περιορίστηκε στα της παράνομης συμφωνίας, την οποία μάλιστα αποκάλεσε «συνωμοσία», ξεκαθαρίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι άκυρη διότι αυτοί που την υπέγραψαν εκ μέρους της Λιβύης δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα (η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα, όπως προβλέπεται, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων) και ως εκ τούτου δεν έχει καν δικαίωμα υπογραφής.

Δεν παρέλειψε, λοιπόν, να προσκαλέσει τους έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν κυρίως στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, καθώς το 90% περίπου της έκτασής της είναι υπό τον έλεγχο του λιβυκού στρατού και της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι ενάντια στο καθεστώς που τα βρήκε με τον Ερντογάν.