Όταν έχεις τη δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο και να σου απαντήσει ένας άνθρωπος με 40 χρόνια εμπειρίας στο χρηματιστήριο, το θεωρείς προνόμιο. Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις την προσοχή του – και ακόμα πιο δύσκολο να ακούσεις καθαρές κουβέντες μέσα στον θόρυβο των αγορών.
Του περιγράφω την εικόνα. «Η αγορά έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα», του λέω. «Οι ξένοι παίκτες λειτουργούν με τεράστια μόχλευση, στρεβλώνοντας τιμές και αποτιμήσεις. Τίποτα δεν αντικατοπτρίζει τη βάση.»
Η απάντησή του είναι άμεση:
«Δεν έχει σημασία τι δείχνει το ταμπλό. Η εικόνα πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με την αξία. Όταν κυριαρχεί η μόχλευση, οι κινήσεις υπακούουν σε άλλους κανόνες.»
Μου δίνει παράδειγμα την Aegean.
«Πέφτει το πετρέλαιο, το δολάριο υποχωρεί, η τουριστική σεζόν προ των πυλών. Όλα δείχνουν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε ευνοϊκή συγκυρία. Είναι καλά τοποθετημένη στον ευρωπαϊκό χάρτη. Και όμως, η μετοχή δεν αντιδρά. Είναι προφανές πως κάποιοι έχουν αποφασίσει να την κρατήσουν κάτω.»
Τον ρωτάω ευθέως: «Άρα μιλάμε για χειραγώγηση;»
Η απάντηση είναι ψύχραιμη:
«Όχι απαραίτητα. Μπορεί απλά να είναι θέμα ροής κεφαλαίων. Όταν η αγορά είναι γεμάτη μόχλευση, τα πάντα κινούνται με βάση τις ανάγκες ρευστότητας, όχι την ουσία. Οι δείκτες, οι τεχνικές αναλύσεις, οι γραμμές, όλα αυτά έχουν τη χρησιμότητά τους. Αλλά δεν λένε πάντα την αλήθεια.»
Κλείνει λέγοντας το εξής, που κρατώ περισσότερο απ’ όλα:
«Το έξυπνο χρήμα δίνει τον ρυθμό. Όταν θες να καταλάβεις την αγορά, κοίτα πού πηγαίνει αυτό. Όχι τι δείχνουν τα νούμερα.»