Οταν μιλούν οι χάρακες- Στα υψηλά πατώματα του Χ.Α (Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021)

Οταν μιλούν οι χάρακες- Στα υψηλά πατώματα του Χ.Α

  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

LAMDA DEVELOPMENT: Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 7,74 ευρώ, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τον “μεγάλο στόχο” των αγοραστών, που είναι η ζώνη 8,80 – 9,00 ευρώ. Η όποια διόρθωση, καλό θα είναι να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 7,46 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΔΕΗ: Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-0,11%), συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έστω και αν, προς το παρόν, “επιπλέει” υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ. Η μετοχή έχει συμπληρώσει 4 μήνες συσσώρευσης, θυμίζοντας ότι έχει δώσει πολύ μεγάλες αποδόσεις την τελευταία διετία.

  • Τεχνικά και σε ημερήσιο μας έχει δώσει αγοραστικό σήμα με το “stop” στο 8,965 σε κλείσιμο και την ζώνη των 9,00 πολύ σημαντική στήριξη. Χρειάζεται μία κατοχύρωση των 9,32 ευρώ, αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς τα 9,80 – 10,00 ευρώ, που είναι και κύρια αντίσταση. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 8,50 ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Δεν δείχνει διαθέσεις, αλλά και την απαιτούμενη δυναμική, για να αποκολληθεί από τα πρόσφατα χαμηλά, η μετοχή της ΕΛΧΑ (-1,87%). Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2,20 – 2,26. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 2,07 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

OTE: Έχουμε αναφέρει πως ανάμεσα σε άλλα, η αγορά μας βραχυπρόθεσμα δε μπορεί να μην επηρεαστεί, έστω σε ένα μικρό βαθμό, από τις αποκοπές μερισμάτων. Για παράδειγμα σήμερα κόβει το δικαίωμα για το μέρισμα ο ΟΤΕ, 0,68 ευρώ (προ φόρου), δηλαδή μια καθαρή απόδοση 4,2%.

  • Και με τη μετοχή να έχει στάθμιση 10,5% και στο ΓΔ και στο FTSE 25 η απώλεια του μερίσματος στο ταμπλό (χωρίς φυσικά αυτό να είναι υποχρεωτικό, χθες είχαμε την περίπτωση του Μυτιληναίου, που απορροφήθηκαν σε ένα καλό βαθμό οι πιέσεις λόγω του μερίσματος) θα είχε μια επίπτωση 0,40-0,50% πτώσης των βασικών δεικτών, μόνο από την πτώση του ΟΤΕ.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά αφορούνε πιο πολύ τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, με το γενικό κανόνα να είναι πως για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τις αποκοπές, κατά μέσο όρο, οι μετοχές «κρεμάνε» χρηματιστηριακά.

****

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Με κέρδη 0,80% έκλεισαν χθες τα ΕΛΠΕ, στα 6,33 ευρώ. Αρχικά να κρατήσουμε, πως χωρίς να είναι έκπληξη η μετοχή κορύφωσε προσφάτως στις πολύ σημαντικές αντιστάσεις στα επίπεδα των 6,50 – 6,60 ευρώ. Και η προσέγγιση αυτών των αντιστάσεων θα είναι ο μεγάλος στόχος.

  • Αντιστάσεις η διάσπαση των οποίων, το πιθανότερο είναι πως θα πυροδοτήσουνε ένα νέο ράλι για τη μετοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτό το σενάριο, οι επόμενες αντιστάσεις είναι στα επίπεδα των 6,90 – 7,00 και εν συνεχεία στα επίπεδα των 7,70 – 7,80 ευρώ και 8,50 – 8,60 ευρώ.

Βέβαια με την εικόνα που έχει συνολικά το Χ.Α. και ειδικά μετά και το τελευταίο pull – back, μια πρώτη προτεραιότητα είναι να μη χαθούνε ισχυρές στηρίξεις και επιδεινωθεί η τάση. Ειδικότερα, να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 6,15 – 6,25 ευρώ (χθεσινό χαμηλό ημέρας τα 6,18 ευρώ), αφού απώλεια τους είναι πισωγύρισμα, στέλνοντας τη μετοχή στις επόμενες στηρίξεις στα επίπεδα των 5,80 – 5,90 ευρώ.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.