ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΓΕΙΣ, …ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΙΣ!!! (του Παύλου Α. Στράνα)

Σάββατο σήμερα, και το μάτι μου έπεσε σε κάποιο κείμενο που μου φάνηκε αρκετά χρήσιμο για …επενδυτές, αν και αναφέρεται σε ζωάκια.

«Ορισμένα ζώα δημιουργούν φωλιές με δύο εισόδους για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους και να έχουν τρόπο διαφυγής από πιθανούς θηρευτές. Μερικά παραδείγματα ζώων που υιοθετούν αυτή την τακτική είναι:
Κουνάβια και ασβοί: Τα κουνάβια και οι ασβοί συχνά φτιάχνουν λαγούμια με πολλαπλές εισόδους, επιτρέποντας τους να αποφύγουν τους θηρευτές σε περίπτωση που απειληθούν.
Κάστορες: Οι κάστορες φτιάχνουν φράγματα και καταφύγια με περισσότερες από μία εισόδους, ώστε να έχουν εύκολη διαφυγή αν πλησιάσει θηρευτής.
Κουνέλια: Δημιουργούν λαγούμια με παραπάνω από μία είσοδο, έτσι ώστε να μπορούν να ξεφύγουν γρήγορα αν χρειαστεί.
Ορισμένα είδη πτηνών: Αν και σπάνιο, ορισμένα πτηνά κατασκευάζουν φωλιές με δύο εισόδους, ιδιαίτερα αν ζουν σε περιοχές όπου η αρπακτικότητα είναι υψηλή.

Η στρατηγική αυτή παρέχει μια σημαντική αμυντική τακτική, προσφέροντας στα ζώα ασφάλεια και τη δυνατότητα να διαφύγουν γρήγορα αν χρειαστεί.».

Δυστυχώς αυτή την σοφία ζωής των ζώων αυτών, πολλοί από εμάς τους επενδυτές την έχουμε λησμονήσει, και επενδύουμε σε εταιρίες που δεν έχουν δεύτερη πόρτα, και έτσι όταν εμφανιστούν οι θηρευτές των χρημάτων μας, αδυνατούμε να διαφύγουμε, κατά το κοινώς λεγόμενο, εγκλωβιζόμαστε.

Ποιος μας φταίει;
Αυτός που μας ενημέρωσε ότι η τάδε εταιρία θα ανέβει 50%, γιατί στα υπόγεια της βρήκανε πετρέλαιο, η εμείς οι ίδιοι, που αγοράσαμε το υπόγειο χωρίς πολύ σκέψη, και όταν διαπιστώσαμε ότι η μυρωδιά του μεθανίου δεν ήταν από πετρέλαιο αλλά από τον χαλασμένο βόθρο, τρέξαμε να βγούμε, αλλά δυστυχώς η πόρτα του υπογείου ήταν πολύ μικρή, και την είχε κλείσει ο όγκος των θηρευτών που έβγαινε με τη λεία του, δηλαδή τα δικά μας χρήματα;

Ας αφήσουμε όμως τις αλληγορίες και ας μιλήσουμε ανοιχτά όπως κάνουμε πάντα.
Σου πρότειναν φίλοι, ειδικοί ή δημοσιεύματα ορισμένων «γκουρού», να αγοράσεις την μετοχή ΤΑΔΕ, επειδή είναι υγιής εταιρία, υποτιμημένη στο ΧΑΑ, με μεγάλες προοπτικές και σίγουρα θα πάει 50% ψηλότερα. Ωραία.

Απορία : Γιατί δεν την αγοράζει αυτός που στην προτείνει, και δίνει δωρεάν μία τόσο κερδοφόρα πληροφορία σε σένα;
Απάντηση: Τίποτε δεν δίνεται δωρεάν στο χρηματιστήριο, η πληροφορία δίνεται είτε γιατί θέλουν κάποιοι να ξεφορτώσουν μετοχές, είτε γιατί εξυπηρετούν ιδιοκτήτες, είτε γιατί αμείβονται από τις προμήθειες των συναλλαγών, γνωστές τακτικές, που έχουν περιγραφεί και στις οδηγίες της Ε.Ε., για την προστασία των επενδυτών από το 2005.

Και βέβαια, αν κάποιος σου προτείνει την ΜΥΤΙΛ, την ΠΕΙΡ, την ΜΟΗ, ή τα ΕΛΠΕ, τότε ναι μεν μπορεί να στην προτείνει σε υψηλές τιμές, αλλά τέλος πάντων, όταν χτυπήσει το stop loss,  που έχεις βάλει στο 5%, ή στο 10%, τότε εύκολα θα μπορέσεις να πουλήσεις τις μετοχές, και να περιορίσεις την ζημιά σου εκεί που την είχες προγραμματίσει.

Όταν όμως σου προτείνονται μετοχές με πολύ μικρό ημερήσιο όγκο συναλλαγών, μετοχές που με 500 και 1000 κομμάτια μπορεί να οδηγηθούν εύκολα στο -30% ή στο +30%, τότε δυστυχώς η ευθύνη είναι δική σου, δική μας, φίλε επενδυτή.

Γιατί σ αυτές τις μετοχές το stop loss, είναι εντελώς άχρηστο αφού όταν θα θελήσεις να πουλήσεις , δεν θα υπάρχουν αγοραστές, ή θα είναι στημένοι 20% πιο κάτω από την τιμή που φαίνεται στο ταμπλό.

Αυτές οι μετοχές, θα πρέπει να γνωρίζεις, να γνωρίζουμε, ότι είναι μετοχές χωρίς έξοδο κινδύνου, χωρίς πόρτα διαφυγής, έτσι και μπεις σ αυτές, και δεν πάνε καλά τα πράγματα, εφοδιάζεσαι με ζάναξ, και παρακολουθείς την καθημερινή απώλεια κεφαλαίου σου, χωρίς να μπορείς ούτε καν να πάρεις τις ζημιές σου πουλώντας στις τιμές του ταμπλό.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν και πολλοί που προτείνουν μικρές μετοχές, επειδή πράγματι οι εταιρίες είναι υγιείς, και μάλιστα τοποθετούνται και  οι ίδιοι σ αυτές τις μετοχές, και όταν οι μετοχές καταρρέουν επειδή ο ιδιοκτήτης τους είναι απατεώνας, ή ιδιόρρυθμος ή μοναχοφάης, χάνουν κι αυτοί σημαντικά ποσά.

Ποιον χαμένο επενδυτή όμως παρηγορεί το ότι, μαζί με αυτόν,  χάνει και αυτός που του πρότεινε την επένδυση στη μικρή εταιρία από την οποία δεν μπορεί να βγει;
Συμπερασματικά, αυτό που προκαλεί τις μεγάλες ζημιές στους επενδυτές που ακολουθούν συμβουλές διαφόρων για αγορά μετοχών, είναι η αδυναμία εξόδου από την μετοχή την στιγμή που θέλεις να βγεις.

Γι αυτό πριν ακολουθήσεις μία προτροπή επαΐοντα για αγορά μετοχής, ιδιαίτερα με μικρό όγκο συναλλαγών, φρόντισε να δεις αν έχει «μεγάλη πόρτα εξόδου».

Πως το διαπιστώνεις αυτό;
Μα, δίνοντας μια ανάποδη εντολή μάρκετ.

Παράδειγμα:
Θέλεις να αγοράσεις 10000 μετοχές της ΠΕΙΡ.
Αν την ίδια στιγμή πουλήσεις 10000 μετοχές τι θα κάνει η τιμή της μετοχής; Θα αλλάξει; Όχι, άρα υπάρχει μεγάλη πόρτα εξόδου.
Θέλεις να αγοράσεις 5000 μετοχές της Φούφουτος Α.Ε.
Αν βάλεις αντί για αγορά, πώληση, που θα πάει η τιμή της μετοχής.
Αν για να ικανοποιηθεί η εντολή πώλησης, πέσει η τιμή 10% και 15% πιο κάτω, τότε μακριά κι αγαπημένοι, αυτή η μετοχή δεν έχει φαρδιά πόρτα εξόδου οπότε, …άντε γεια, ακόμα και αν την προτείνει ο …Μπάφετ, ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα φαίνεται ότι ανεβαίνει 100%.
Και λέω «φαίνεται» γιατί στις μετοχές μικρής συναλλακτικής δραστηριότητας η πραγματική τιμή δεν είναι αυτή που γράφει το ταμπλό, ή πραγματική τιμή για σένα, είναι αυτή που αγοράζονται τα κομμάτια  που θέλεις να πουλήσεις.

Αγαπητέ φίλε επενδυτή,
το χρηματιστήριο θα πάει καλά, και φέτος και του χρόνου, οι μετοχές θα δώσουν κέρδη, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου και υπεραξίες.

Τώρα όποιος πιστεύει ότι οι ξένοι επενδυτές που θα ενσκήψουν λόγω αναβάθμισης, θα βάλουν τα τμήματα ανάλυσης που έχουν, να ασχοληθούν με …στάβλους, με …μπερδεμένες κλωστές ,και με προβληματικούς ιδιοκτήτες ψιλικατζίδικων, και όχι με τις τράπεζες, τις κατασκευαστικές, τις εταιρίες ενέργειας, παραγωγής καλωδίων, ισχυρές στοιχηματικές, τηλεπικοινωνιακές κλπ., …
καλύτερα να αγοράζει λαχεία και όχι μετοχές.

Καλό Σαββατοκύριακο.
[email protected]

Υ.Γ. Το «δάσκαλε που δίδασκες» ισχύει και για τον υποφαινόμενο.