Οριστικοποιήθηκε η υπογραφή για EastMed: Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα

Οριστικοποιήθηκε η υπογραφή για EastMed: Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα

«Κλείδωσε» για τις 2 Ιανουαρίου του 2020 η υπογραφή της συμφωνίας για τον  ευρωμεσογειακό αγωγό “EastMed”.

Η διακρατική συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου θα υπογραφεί στην Αθήνα, από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, το Ισραήλ είναι πρόθυμο να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων, του δύσκολου τεχνικά αυτού έργου, καθώς ένα μεγάλο μέρος του φ.α. που θα μεταφέρεται από τον ευρωμεσογειακό  θα είναι ισραηλινό.

Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του ευρωμεσογειακού. Το έργο υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη προχθες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.