Optima για Mytilineos: Το άγγιγμα του Μίδα – Αυξάνει την τιμή στόχο στα 49,0 ευρώ/μετοχή – Η δραστηριότητα των ΑΠΕ συνεχίζει να εκπλήσσει

Στα 49,0 ευρώ/μετοχή ανεβάζει την τιμή στόχο για την Mytilineos (από 47 ευρώ/μετοχή προηγουμένως, 38,7% περιθώριο ανόδου), η Optima bank και επαναλαμβάνει την σύσταση Buy.

Σε νέο report της με τίτλο “Το αγγιγμα του Μίδα” – Η δραστηριότητα των ΑΠΕ συνεχίζει να εκπλήσσει και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα η χρηματιστηριακή σημειώνει πως μετά από ένα εκπληκτικά ισχυρό 2022 και ένα ισχυρότερο 2023e, η Μυτιληναίος συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αξιοποιώντας τις ενεργειακές μεγατάσεις μέσω της πλατφόρμας εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων ΑΠΕ, καθώς η εταιρεία κατέχει ένα παγκόσμιο pipeline ΑΠΕ ~14GW, εκ των οποίων τα 6,5GW είναι ώριμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ και η Μυτιληναίος ανακοίνωσαν από κοινού τη στρατηγική τους συνεργασία για την ανάπτυξη ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων ισχύος έως 2GW, το οποίο αποτελείται από περίπου 90 έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στην Ιταλία (503MW), τη Βουλγαρία (500MW), την Κροατία (445MW) και τη Ρουμανία (516MW). Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται σε έως και 2 δισ. ευρώ και αναμένεται να υλοποιηθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Με τη συμφωνία αυτή, η οποία αποτελεί μέρος της ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής της M Renewables, μέσω της οποίας χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, η συνεχής ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Μυτιληναίος επιταχύνει την εκτέλεση του προγράμματος Asset Rotation, επισπεύδοντας την εκτέλεση των back loaded έργων του διεθνούς χαρτοφυλακίου της, το οποίο ανέρχεται σε c14GW. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η συμφωνηθείσα τιμολόγηση του 1 εκατ. ευρώ/MW προσφέρει γερά περιθώρια κέρδους 25-30% (με συντηρητική παραδοχή για κόστος κατασκευής 0,7 εκατ. ευρώ/MW), δημιουργώντας σημαντική αξία για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε άλλα θετικά νέα το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου απαγόρευσε την παράδοση νέων ρωσικών μετάλλων από τις 13 Απριλίου και μετά, προκαλώντας αύξηση των τιμών του αλουμινίου κατά 9,4%, τη μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα μορφή του συμβολαίου το 1987. Κατά την άποψή μας, εκτός από τις βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στις τιμές του Αλουμινίου (έναντι των οποίων η Μυτιληναίος είναι σε μεγάλο βαθμό αντισταθμισμένη για τους επόμενους 18-20 μήνες), η απαγόρευση αυτή θα μπορούσε να διαταράξει την προμήθεια Αλουμινίου για την Ευρώπη και κατά συνέπεια να οδηγήσει τα ασφάλιστρα σε υψηλότερα επίπεδα- προς τούτο, αν και εντοπίζουμε έναν ανοδικό καταλύτη για την Κλάση Μετάλλων της Μυτιληναίος, εντούτοις διατηρούμε συντηρητική στάση σε αυτό το σημείο, διατηρώντας τις προηγούμενες τμηματικές προβλέψεις μας σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

Συνεχίζουμε να αποτιμούμε τη Μυτιληναίος μέσω ενός συνδυασμού της αποτίμησης των μέσων πολλαπλασιαστών EV/EBITDA 2024-25e και ενός DCF δύο σταδίων (50% βαρύτητα το καθένα). Ο μέσος πολλαπλασιαστής EV/EBITDA 2024-25e που θέτουμε ως στόχο μας, 7,5x, αποδίδει δίκαιη αξία 49,3 ευρώ/μετοχή. Το μοντέλο DCF μας (το οποίο ενσωματώνει ένα ρητό σύνολο προβλέψεων για την περίοδο έως το 2027e, μετά το οποίο αποδίδουμε μια τελική ανάπτυξη 1,0% και ένα WACC 8,0%) αποδίδει δίκαιη αξία 48,7 ευρώ/μετοχή. Αφού εφαρμόσουμε στάθμιση 50/50 στις προαναφερθείσες εκτιμώμενες αξίες των ιδίων κεφαλαίων, εξάγουμε ένα TP 49,0 ευρώ/μετοχή (από 47 ευρώ/μετοχή προηγουμένως, 38,7% περιθώριο ανόδου), συνεπώς επαναλαμβάνουμε την αξιολόγησή μας Buy.

Υποστηριζόμενοι από την ταχύτερη από την προηγουμένως αναμενόμενη εκτέλεση των έργων ΑΠΕ (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η οποία υπεραντισταθμίζει τις πιο ήπιες δραστηριότητες εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου και θερμικής παραγωγής σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας, αναβαθμίσαμε ελαφρώς την προηγούμενη εκτίμησή μας για τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη κατά 1,2% για το 2024-26e, αναμένοντας για το 2023-26e CAGR EBITDA και καθαρών κερδών περίπου 11%. Σε αυτό το πλαίσιο, υποθέτουμε αύξηση του μερίσματος για το FY24 σε 1,7 ευρώ/μετοχή (από 1,50 ευρώ/μετοχή για το FY23, (με την πληρωμή να εκκρεμεί, με ημερομηνία εξόδου την 27η Ιουνίου).

Αυξήσαμε κατά 100 εκατ. ευρώ τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε σχέση με την πιο επιθετική εκτέλεση έργων ΑΠΕ παγκοσμίως, σε 850 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο για το 2024-26e. Πιο αναλυτικά για το 2024e, υποθέτοντας ανάγκες capex ύψους 880 εκατ. ευρώ και μικρή μετακίνηση των WC, καταλήγουμε σε FCF 61 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό του ομίλου να διαμορφώνεται στα 2,05 δισ. ευρώ (Net Debt/EBITDA 1,8x), κατά 150 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2025-26e, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρότερη αναμενόμενη λειτουργική κερδοφορία, τις χαμηλότερες ανάγκες για επενδύσεις και την ομαλοποίηση των WC, η παραγωγή FCF αναμένεται να αυξηθεί ισχυρότερα στα 290 ευρώ κατά μέσο όρο, με το καθαρό χρέος να κυμαίνεται γύρω στα 2-2,2 δισ. ευρώ (ή 1,7x τα αναμενόμενα EBITDA).