ΟΟΣΑ: Ισχυρή πτώση των μεταναστευτικών ροών το 2020

Ο αριθμός των αδειών παραμονής σχεδόν υποδιπλασιάσθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κάτι που θεωρείται πρωτοφανές, αναφέρεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Η πανδημία Covid-19 είχε σημαντικές συνέπειες στις μεταναστευτικές ροές κατά το πρώτο εξάμηνο» με μείωση κατά 46% των αδειών παραμονής, οι οποίες εκδόθηκαν αυτή τη χρονική περίοδο, παρότι αυτή η μείωση «μπορεί εν μέρει να ισοφαριστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνει περί τις 40 ανεπτυγμένες χώρες.

Η πτώση ήταν αναμενόμενη σε μία συγκυρία κλειστών συνόρων και πολύμηνης αναταραχής στη διεθνή κυκλοφορία, την ώρα που ο αριθμός των νέων αδειών παραμονής μεταναστών είχε παραμείνει σταθερός το 2018 και το 2019 – περί τα 5,3 εκατομμύρια ετησίως-, σύμφωνα με τον Ζαν-Κριστόφ Ντιμόν, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς μετανάστευσης του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα. «Υπάρχουν πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, κυρίως μη ευρωπαϊκές, όπου οι μεταναστευτικές ροές έχουν κυριολεκτικά εκμηδενισtεί, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Κορέα», εξηγεί. Στην Ευρώπη, η δυναμική είναι διαφορετική. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, υπάρχει μείωση, αλλά μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες. Σε χώρες όπως η Γαλλία, υπάρχει ισχυρή πτώση στην έκδοση αδειών παραμονής, κυρίως τον Απρίλιο, αλλά το Ιούνιο επιστρέψαμε στο επίπεδο του περασμένου έτους».

«Συνολικά, οι διεθνείς μεταναστευτικές ροές στην ζώνη του ΟΟΣΑ θα είναι εξαιρετικά χαμηλές το 2020», αναφέρεται στην έκθεση.

Το 2019, πριν από την πανδημία, ο αριθμός των μεταναστών που έγιναν δεκτοί για ανθρωπιστικούς λόγους στις χώρες του ΟΟΣΑ είχε μειωθεί κατά 25%, μείωση που αποδίδεται στις ΗΠΑ και στη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

Αντίθετα, η μετανάστευση μόνιμων εργατών γνώρισε ισχυρή αύξηση (+13% κατά μέσο όρο) και ειδικότερα, 42% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 29% στη Φινλανδία, 29% στο Λουξεμβούργο και 12% στη Γαλλία.

Στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ, στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά των μεταναστών στους τομείς της παροχής υπηρεσιών χαμηλής εξειδίκευσης (οικιακή εργασία, ξενοδοχεία, εστίαση) είναι πολύ υψηλά, υπενθυμίζει ο οργανισμός.