ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Άνοδος του πληθωρισμού στο 8,8% και ανάπτυξη 2,8% φέτος – Επιστροφή σε πλεόνασμα το 2023

Ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 8,8% περιμένει ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία το 2022, καθώς προχωρά σε αισθητή υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για όλες τις οικονομίες.

Ειδικότερα, οι νέες εκτιμήσεις του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3% φέτος, δηλαδή κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Για το 2023, ο ΟΟΣΑ «βλέπει» ανάπτυξη 2,5% και πληθωρισμό 3,4% στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου για την ελληνική οικονομία μιλούσαν για ανάπτυξη 4,8% το 2022 και 2,9% το 2023.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η διασφάλιση ότι τα μέτρα στήριξης είναι προσωρινά και στοχεύουν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε επιδότηση τιμών θα βελτίωνε περαιτέρω τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Κάτι που μαζί με μεγαλύτερη πρόοδο στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, βελτιώνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Επιπλέον, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών θα υποστηρίξουν – και αυτές – τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα.

«Η ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2022. Οι αυξανόμενες τιμές παγκοσμίως, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι πιο σφικτές νομισματικές συνθήκες θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τις εκταμιεύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, τη δημοσιονομική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων», σημειώνει ο οργανισμός.

«Η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να διακοπεί προσωρινά καθώς οι εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, δυσκολίες στην πρόσληψη εργαζομένων με τις δεξιότητες που χρειάζονται και αυξανόμενους μισθούς», προσθέτει. Ενώ οι πιέσεις στο μέτωπο της προσφοράς έχουν αυξηθεί, η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα που παραμένει θα μειώσει τις πιέσεις στις τιμές, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.