Ομολόγησε ο πρώην επικεφαλής της Audi για το σκάνδαλο των ρύπων για να αποφύγει τη φυλάκιση

Συμφώνησε να ομολογήσει την απάτη που είχε στηθεί αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκινητήρων του ομίλου Volkswagen, ο πρώην επικεφαλής της Audi Ρούπερτ Στάντλερ, με αντάλλαγμα ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα και πρόστιμο.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Στάντλερ δήλωσε σήμερα Τετάρτη στο κρατιδιακό δικαστήριο του Μονάχου ότι δέχεται τη συμφωνία που του προτάθηκε, προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω διαδικασία και τη φυλάκιση. Το πρόστιμο που θα του επιβληθεί ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η ομολογία θα πρέπει να κατατεθεί εντός δύο εβδομάδων.

Η ποινική διαδικασία σχετικά με την παραποίηση των τιμών των ρύπων για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα του Ομίλου Volkswagen, που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεχίζεται για περισσότερο από δυόμισι χρόνια, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Audi βρίσκεται σε δίκη από τον Σεπτέμβριο του 2020 μαζί με τον πρώην υπεύθυνο για τους κινητήρες της εταιρείας και διευθυντή Ανάπτυξης της Porsche Βόλφγκανγκ Χατς και έναν μηχανικό.

Έως τώρα ο Ρούπερτ Στάντλερ δεν αποδεχόταν τις κατηγορίες, ενώ ο Χατς και ο μηχανικός ομολόγησαν ότι έγιναν παρεμβάσεις στους κινητήρες. Αυτό, σύμφωνα με την εισαγγελία, σημαίνει ότι οι νόμιμες τιμές καυσαερίων τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αλλά όχι μετά. Επιπλέον, ο κ. Στάντλερ δεν απέτρεψε την πώληση των εν λόγω αυτοκινήτων ούτε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Το δικαστήριο εκτιμά ότι οι περισσότερες από τις κατηγορίες έχουν στοιχειοθετηθεί και οι κατηγορούμενοι κινδύνευαν με ποινές φυλάκισης από ενάμισι έως δύο χρόνια, η οποία, σύμφωνα με την πρόταση του δικαστή, θα μπορούσε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα εάν ομολογούσαν.