Ομόφωνα πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Θ. Ρουσόπουλος

Ομόφωνα εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Πρόκειται για το υψηλότερο αξίωμα που έχει ποτέ καταλάβει Έλληνας πολιτικός σε διεθνή οργανισμό.

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος εξελέγη πρόεδρος, καθώς στηρίχθηκε και από τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενώ δεν υπήρξε καμία άλλη υποψηφιότητα, κάτι που έχει να συμβεί χρόνια.

«Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχόμενος στον πρώην υπουργό της ΝΔ κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντά του.

«Η ανάληψη αυτών των σημαντικών καθηκόντων από έναν Έλληνα πολιτικό, και μάλιστα για πρώτη φορά, αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση της ενίσχυσης της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και δηλώνει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας στην πολιτική της χώρας μας, την αναγνώριση της αξιοπιστίας της, των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε επίπεδο κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευχόμαστε καλή και παραγωγική θητεία στον νέο πρόεδρο και κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σημειώνεται ότι η Συνέλευση συντίθεται από 612 βουλευτές των 46 χωρών-μελών οι οποίοι εκπροσωπούν 675 εκατ. κατοίκους της ευρωπαϊκής ηπείρου και ανήκουν στις πέντε πολιτικές ομάδες: Ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC), Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP/CD), Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών & Δημοκρατική Συμμαχία (EC/DA), Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL).

O Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που καταλαμβάνει την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στον παλαιότερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια (5 Μαΐου 1949) από μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης όπως Ουίνστον Τσόρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, Πολ Ρεινό, Μορίς Σουμάν, Αλτιέρο Σπινέλι, Ρειμόντ Αρόν, Αντονι Ίντεν και Φρανσουά Μιτεράν.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Συνέλευση εκλέγει τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον επίτροπο Ανθρωπίνων ικαιωμάτων και τους δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για την παρακολούθηση της διεξαγωγής εκλογών.

Επιπλέον, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ για να ενταχθούν σε αυτήν πρέπει να τηρούν προηγουμένως τα κριτήρια για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα οποία ορίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.