Όμιλος ΟΤΕ: Με ICT έργα οδηγεί στην νέα ψηφιακή εποχή Δημόσιο και επιχειρήσεις

Πιο επιτακτική από ποτέ δείχνει να είναι πλέον η ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, φέρνοντας στο προσκήνιο τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών, το αποκαλούμενο ICT.

Για τα επόμενα χρόνια ετοιμάζονται μεγάλα έργα ICT που θα καλύπτουν όλες τις λειτουργίες του Δημόσιου, ενώ οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις ψηφιακές επενδύσεις σε τομείς όπως η μετάβαση στο cloud, η ασφάλεια πληροφοριών και το Internet of Things (ΙοΤ). Ήδη τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις στον τομέα του ICT έχουν ανεβάσει στροφές με σημαντικά ψηφιακά έργα, πολλά από τα οποία έχουν την σφραγίδα του Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος βραβεύτηκε ως “ΙCT Company of the Decade” στα φετινά Impact Business IT Excellence (ΒΙΤΕ) Αwards. 

Η βράβευση έρχεται ως επιστέγασμα μιας δεκαετούς πορείας κατά την οποία ο Όμιλος υλοποίησε πληθώρα έργων ICT για επιχειρήσεις και Οργανισμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα του IT Integration, έχει καθιερωθεί ως συνεργάτης επιλογής για την υλοποίηση σύγχρονων λύσεων στους τομείς του Digital και Cloud Transformation, της ασφάλειας πληροφοριών, του Internet of Things, της υγείας, του τουρισμού και της ενέργειας.

“Η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του Ομίλου ΟΤΕ όλα αυτά τα χρόνια στην ψηφιακοποίηση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Την τελευταία δεκαετία, υλοποιήσαμε μεγάλα και απαιτητικά έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που πήγαν τη χώρα και την κοινωνία μπροστά…”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος,

Τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου

Στα εμβληματικά έργα που έχει υλοποιήσει για το Δημόσιο, περιλαμβάνονται η Άυλη Συνταγογράφηση, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής, η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης “112”, η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός, και πολλά ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εξειδικευτεί στην υλοποίηση έργων “Smart Cities”, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα Έξυπνης Στάθμευσης για ανθρώπους με αναπηρία στα Χανιά, Έξυπνης Διαχείρισης Υδάτων στη Μονεμβασιά και Έξυπνης Διαχείρισης της Κίνησης στο πεζοδρομημένο κέντρο της Λάρισας.

Συνεργάτης για το digital transformation

Στον ιδιωτικό τομέα, ο Όμιλος ΟΤΕ και η COSMOTE έχουν φέρει εις πέρας εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα, από τη δημιουργία υπερσύγχρονου Data Center για την Coca-Cola HBC για 28 χώρες και την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece, μέχρι τις εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις για πολλές ακόμη επιχειρήσεις όπως η Eurobank, ο Όμιλος Ιασώ, ο Όμιλος Ξενοδοχείων Μήτση, η MYTILINEOS, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, κ.ά.

Στο εξωτερικό, ο Όμιλος έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, αναλαμβάνοντας σύνθετα έργα ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών και συστημάτων ICT για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς. Μεταξύ άλλων,  υλοποιεί σήμερα έργα ICT για τον Οργανισμό eu-LISA, υπεύθυνο για τα κρίσιμα συστήματα ασφάλειας και προστασίας συνόρων στην Ε.Ε. στο Στρασβούργο, για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHΑ) στo Ελσίνκι, για την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στη Χάγη.

Έχοντας όλη αυτή την εμπειρία ο Όμιλος ΟΤΕ έχει δημιουργήσει  “…μια agile ομάδα, με εμπειρία, υψηλή τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα, που επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες, για να προσφέρει στους πελάτες εξειδικευμένες λύσεις για κάθε ανάγκη”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Πωλήσεων ICT Ομίλου ΟΤΕ, κ. Λυκούργος Αντωνόπουλος.

 

Οχτώ ακόμη βραβεία

Εκτός από την κορυφαία διάκριση της δεκαετίας, ο Όμιλος ΟΤΕ κατά την τελετή απονομής του θεσμού, απέσπασε και την κορυφαία διάκριση “ΙCT Company of the Year”, ενώ μαζί με την COSMOTE απέσπασαν επτά ακόμη βραβεία για τις εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις και τα σημαντικά έργα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που υλοποίησαν την περασμένη χρονιά.

άυλη συνταγογράφηση ξεχώρισε αποσπώντας δύο χρυσά βραβεία. Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο που υλοποιήθηκε στην αρχή της πανδημίας και άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο που παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Αφορά σε άυλες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων που οι πολίτες λαμβάνουν μέσω sms ή/και email, και τα εκτελούν χωρίς να χρειάζεται να τα προσκομίζουν τυπωμένα στον φαρμακοποιό και το διαγνωστικό ιατρείο.  Το έργο έφερε εις πέρας ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Byte Computer, για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ).

Χρυσό βραβείο απονεμήθηκε στον Όμιλο ΟΤΕ και στην  MYTILINEOS για το έργο “Database Administration as a Service (DBaaS)”, που αφορά στην παρακολούθηση και υποστήριξη όλων των βάσεων δεδομένων της  MYTILINEOS.

Χρυσό βραβείο απέσπασαν επίσης, το πρώτο campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας που σχεδίασε και εγκατέστησε η COSMOTE σε συνεργασία με την Ericsson, την Gizelis Robotics και την PTC, για το εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι, αλλά και το πρώτο campus network με δίκτυο 5G στη χώρα μας που δημιούργησε η COSMOTE για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Χρυσό βραβείο απέσπασε η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Missing Alert App, για τον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων ατόμων στην χώρα μας, που σχεδίασε και ανέπτυξε η COSMOTE για λογαριασμό του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.

Τέλος, χάλκινο βραβείο απονεμήθηκε στην COSMOTEγια την υπηρεσία Digital Marketing4U, η οποία στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της ψηφιακής τους προβολής και διαφήμισης σε Social Media και μηχανές αναζήτησης.