Ολοκληρώθηκε η συμφωνία Chevron – Νοble Energy

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου η εξαγορά της Noble Energy με έδρα το Χιούστον από τη Chevron χωρίς ωστόσο να γίνεται γνωστό πόσες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από την ενοποίηση.

Η Chevron απασχολεί περίπου 7.000 υπαλλήλους στο Χιούστον ενώ η Noble Energy 2.300. Το 2020 αποτελεί «μελανό σημείο» για την πετρελαιοβιομηχανία καθώς η πολύ χαμηλή ζήτηση για πετρέλαιο αλλά και η μειωμένη τιμή μαύρου χρυσού έχουν οδηγήσει εταιρείες-κολοσσούς σε περικοπές θέσεων εργασίας και σε αναδιοργάνωση των πλάνων τους.

Η συμφωνία αξίας $4,1 δισ. αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της ενέργειας για το 2020 και οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου όταν το 90% των μετόχων της Noble Energy ενέκριναν τη συναλλαγή. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά όλου του μετοχικού πακέτου της Noble από τη Chevron.

Mε την απόκτηση της Noble η Chevron αυξάνει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού της αερίου κατά 18%.

Ο Μίκαελ Γουίρθ, CEO της Chevron ανέφερε ότι μέσω τoυ ισχυρού ισολογισμού και της κεφαλαιακής πειθαρχίας της Noble καθίσταται δυνατή η προστασία των μερισμάτων για τους μετόχους της εταιρείας.