Ολοκληρώθηκαν τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Βαρυμπόμπη Χορηγία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Ολοκληρώθηκαν τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Βαρυμπόμπη

Χορηγία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ολοκλήρωσε άμεσα την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες δασικές εκτάσεις της Βαρυμπόμπης, σε μια περιοχή έκτασης 3.197,40 στρεμμάτων εντός του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.

Από αριστερά προς τα δεξιά ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ο κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Ευάγγελος Γκουντούφας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης Γενικός Γραμματέας Δασών

 

Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα παρέδωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γιάννης Παπαθανασίου το κρίσιμο αυτό έργο για τη θωράκιση της καμένης δασικής έκτασης και την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, κατά τη διάρκεια σύντομης εκδήλωσης.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο πλευρό των πυρόπληκτων περιοχών

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η Πολιτεία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση, αυτή της ταχείας προστασίας και μεταπυρικής αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων σε χρόνο εξαιρετικά περιορισμένο, με σκοπό να προληφθούν οι συνέπειες της διάβρωσης των εδαφών εξαιτίας των βροχοπτώσεων και να προστατευτεί το έδαφος, επιταχύνοντας τη φυσική αναγέννηση.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τον καινοτόμο θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, προϋπολογίζοντας 3 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων τόσο στη Βαρυμπόμπη όσο και στον Σχίνο Κορινθίας.

Ο Όμιλος, πιστός στη δέσμευσή του να εργαστεί για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, υλοποίησε τα αντιδιαβρωτικά έργα, ώστε να επιταχυνθεί η φυσική αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Όπως άλλωστε υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου «ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα είναι πάντα παρών εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Και αυτό δεν είναι υπόσχεση. Το θεωρούμε ηθική ευθύνη και καθήκον μας, ώστε να συμβάλλουμε στο βιώσιμο μέλλον της χώρας μας».

100% οικολογικά αντιδιαβρωτικά έργα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βαρυμπόμπη τα αντιδιαβρωτικά έργα είναι 100% οικολογικά, αφού τα υλικά των κατασκευών προέρχονται αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής, και περιλαμβάνουν:

• 233.486 τρέχοντα μέτρα κορμοδεμάτα κατά μήκος των χωροσταθμικών καμπυλών, σύμφωνα με το ανάγλυφο του εδάφους στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων.
• 20.913 τρέχοντα μέτρα κλαδοπλέγματα στις πλαγιές των λεκανών απορροής χειμάρρων.
• 1.503 τετραγωνικά μέτρα κορμοφράγματα, εντός των κοιτών των δευτερευόντων και τριτευόντων χειμάρρων, οι οποίοι συμβάλλουν σε μεγάλα ρέματα, για να συγκρατηθούν τα φερτά υλικά.

Στο Σχίνο Κορινθίας τα αντίστοιχα έργα, μέρος των οποίων κατασκευάζεται εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, βρίσκονται στη τελική φάση ολοκλήρωσης, βάσει της μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Δασών Κορίνθου.

Αντιδιαβρωτικά Έργα: Επιταχυντής της φυσικής αναγέννησης των καμένων δασών

Η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων είναι αναγκαία για την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων, καθώς συμβάλλουν στη συγκράτηση των πολύτιμων δασικών εδαφών, την αποτροπή της διάβρωσης, τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κάθοδο φερτών υλικών και τη μερική μείωση της έντασης καθόδου του νερού ώστε να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και να προστατευθούν οι περιοχές, στο βαθμό που είναι εφικτό, από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Για να περιοριστούν ωστόσο οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από έντονες βροχοπτώσεις, απαιτείται η κατασκευή ειδικών αντιπλημμυρικών έργων, στα οποία περιλαμβάνεται η βαθιά αυλάκωση των εδαφών με κλίση μικρότερη από 30%, με χωματουργικά μηχανήματα για την αύξηση της διαπερατότητας και τη συγκράτηση του νερού, αλλά και των φερτών υλικών.