Όλο και λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τα μέλη του OPEC+

Όλο και λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τα μέλη του OPEC+ από τις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με το Reuters. Ο Οργανισμός ενδεχομένως να αναθεωρήσει την απόφασή του για αύξηση της πετρελαιοπαραγωγής, καθώς κάτι τέτοιο αναμένεται να ασκήσει σημαντική πίεση σε μια αγορά η οποία ήδη χαρακτηρίζεται από ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

  • Η απόφαση του OPEC+ περιλαμβάνει την αύξηση της πετρελαιοπαραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιανουαρίου, κίνηση που αποσκοπεί στην ανάκαμψη από την ιστορικά χαμηλή πετρελαιοπαραγωγή του Μαρτίου, λόγω φυσικά της πανδημίας του κορονοϊού.

Πέρα από την ήδη ομιχλώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, υπάρχουν και πολιτικές παράμετροι, οι οποίες καθιστούν το μέλλον σχετικά με την ανάκαμψη του πετρελαίου δυσοίωνο.

Μία από αυτές είναι και η πιθανή εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, κάτι το οποίο ενδεχομένως να επιφέρει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας, απαλλάσσοντας Βενεζουέλα και Ιράν από τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, αναφέρει το Reuters.

  • Σε όλα αυτά, το jet fuel έρχεται να προσθέσει επιπλέον πονοκεφάλους. Παρά τις προσπάθειες για τη μείωση των αποθεμάτων του καυσίμου, μέσω ανάμειξής του με άλλα πετρελαϊκά παράγωγα για την παραγωγή ναυτιλιακών καυσίμων, οριστική λύση για την αύξηση της ζήτησης αποτελεί μονάχα η ανάκαμψη του κλάδου των αερομεταφορών, κάτι που δεν φαίνεται να αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Φωτό: Robert Perry/ΑΠΕ-ΜΠΕ