Πρόστιμο-μαμούθ 290 εκατ. ευρώ επέβαλε στην Uber Technologies η ολλανδική Αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής, επειδή δεν τήρησε τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας ευαίσθητων δεδομένων σχετικά με τους οδηγούς της. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η ολλανδική Αρχή προστασίας δεδομένων ανέφερε ότι η Uber συνέλεγε προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες για τους οδηγούς από την Ευρώπη, όπως άδειες ταξί, δεδομένα τοποθεσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ποινικά και ιατρικά δεδομένα και τις διατηρούσε σε servers στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ από την ολλανδική εποπτική Αρχή σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας, ενώ είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει δεχτεί η Uber παγκοσμίως.
Η Uber έστελνε τα ευαίσθητα δεδομένα στην έδρα της στις ΗΠΑ για πάνω από δύο χρόνια χωρίς να χρησιμοποιεί εργαλεία μεταφοράς δεδομένων που να αποσκοπούν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, γεγονός που σήμαινε ότι τα δεδομένα ήταν «ανεπαρκώς προστατευμένα», ανέφερε σήμερα Δευτέρα ο εποπτικός φορέας, προσθέτοντας ότι η Uber τερμάτισε την παραβίαση πέρυσι.
Το πρόστιμο είναι «εντελώς αδικαιολόγητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Uber Κάσπαρ Νίξον, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία μεταφοράς δεδομένων της Uber ήταν σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
«Η Uber δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διασφάλιση του επιπέδου προστασίας των δεδομένων όσον αφορά τη μεταφορά τους στις ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ σοβαρό» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ολλανδικής Αρχής προστασίας δεδομένων Αλάιντ Γούλφσεν.
Η ολλανδική εποπτική Αρχή άρχισε την έρευνά της σχετικά με την Uber, αφού περισσότεροι από 170 Γάλλοι οδηγοί διαμαρτυρήθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έρευνα διεκπεραιώθηκε από την ολλανδική υπηρεσία επειδή η ευρωπαϊκή έδρα της Uber βρίσκεται στην Ολλανδία.
Αυτή είναι το τρίτο πρόστιμο που επιβάλλει η ολλανδική Αρχή προστασίας δεδομένων στην Uber. Στο παρελθόν της είχε επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν παρείχε επαρκή διαφάνεια σχετικά με το πόσο καιρό διατηρούσε δεδομένα από Ευρωπαίους οδηγούς και σε ποιες χώρες εκτός Ευρώπης διαβιβάστηκαν τα δεδομένα αυτά. Το 2018, της επιβλήθηκαν ποινές επειδή δεν ενημέρωσε εγκαίρως την ολλανδική εποπτική Αρχή για παραβίαση δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες προστασίας της ιδιωτικής ζωής μπορούν να ανέλθουν έως και το 4% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων μιας επιχείρησης.