Ολλανδία: Παρατείνει η Onyx την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα σε εργοστάσιό της

Η Ολλανδία ανακοίνωσε χθες ότι η επιχείρηση παροχής ενέργειας Onyx Power αποφάσισε να διατηρήσει σε λειτουργία το εργοστάσιό της με καύση άνθρακα. Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, η Onyx «άλλαξε γνώμη» σχετικά με μια συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, βάσει της οποίας θα έκλεινε το εργοστάσιο μέσα σε λίγους μήνες με αντάλλαγμα επιδότηση 212,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτή την απόφαση, είναι κακή για το κλίμα», δήλωσε ο ο Ολλανδός υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Ρομπ Γέτεν σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

Η απόφαση έρχεται καθώς η Ολλανδία και άλλες χώρες της Ε.Ε. αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντί των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο Ρότερνταμ είναι ένα από τα τέσσερα εργοστάσια με καύση άνθρακα στην Ολλανδία, τα οποία πρόκειται να κλείσουν έως το 2030. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει υποδείξει ότι ένα από τα τέσσερα εργοστάσια θα πρέπει να κλείσει πολύ πριν από το 2030, καθώς η Ολλανδία αγωνίζεται να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Οι ισχύοντες κανονισμοί περιορίζουν την παραγωγή των μονάδων με καύση άνθρακα στο 35% της παραγωγικής τους ικανότητας.

Η Ολλανδία, έδρα του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης και πολλών μεγάλων βιομηχανιών, συγκαταλέγεται στις χώρες της Ε.Ε. με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές θερμοκηπίου. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα ήταν πέρυσι 23,9% χαμηλότερες από το 1990, ενώ η χώρα στοχεύει σε μείωση 55% έως το 2030.

Η Onyx Power ανήκει στην επενδυτική εταιρεία Riverstone Holdings, η οποία το 2019 αγόρασε πολλά εργοστάσια με καύση άνθρακα στη Γερμανία και την Ολλανδία από τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie.