ΟΗΕ: Το Ουκρανικό προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ζωής εδώ και μια γενιά

Στη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής εδώ και μια γενιά έχει οδηγήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με άλλες παγκόσμιες κρίσεις, όπως τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «νέα πραγματικότητα» τρεις μήνες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, ο οποίος επιδεινώνει τον αντίκτυπο άλλων παγκόσμιων κρίσεων: αυτής του κλίματος, αυτής της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και αυτής των ανισοτήτων.

Περίπου 1,6 δισ. άνθρωποι σε 94 χώρες είναι εκτεθειμένοι σε τουλάχιστον μία από τις διαστάσεις της κρίσης, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Ομάδας Αντίδρασης στις Παγκόσμιες Κρίσεις (Global Crisis Response Group) του ΟΗΕ για τη σύρραξη στην Ουκρανία.

«Για ανθρώπους σε όλους τον κόσμο ο πόλεμος μαζί με τις άλλες κρίσεις απειλεί να προκαλέσει κύμα άνευ προηγουμένου πείνας, εκτοπισμών, κοινωνικού και οικονομικού χάους» προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη.

Όπως είπε, καμία χώρα δεν θα μείνει αλώβητη από την κρίση που πυροδοτεί η αύξηση του κόστους ζωής, ενώ πληθυσμοί σε όλη την υφήλιο θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της πείνας, τα κόστη της ενέργειας αυξάνονται και τα εισοδήματα συρρικνώνονται για πολλούς εργαζομένους.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρή διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, υπενθύμισε. Η σημερινή κρίση διατροφικής ασφάλειας υπάρχει αληθινός κίνδυνος να μετατραπεί «σε καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων το 2023», επισήμανε ο κ. Γκουτέρες στη συνέντευξη Τύπου.