ΟΗΕ: Τεράστια προβλήματα στην επισιτιστική ασφάλεια από την κατάρρευση του φράγματος στην Ουκρανία

Τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα έχει η καταστροφή του φράγματος στον Δνείπερο, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών τροφίμων και προκαλώντας προβλήματα με το πόσιμο νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 6η Ιουνίου το φράγμα, που είναι τμήμα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Καχόβκα, υπέστη ρήγμα, με αποτέλεσμα ένα μέρος από τα 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού που συγκρατούσε να ξεχυθεί σε μια μεγάλη περιοχή της νότιας Ουκρανίας.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκάλεσε την καταστροφή, αν και Νορβηγοί σεισμολόγοι και αμερικανικοί δορυφόροι εντόπισαν σήματα που μοιάζουν με έκρηξη, ενώ Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξή του.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στα Ηνωμένα Έθνη Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο BBC ότι ο αντίκτυπος στην επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να είναι σημαντικός. «Είναι σιτοβολώνας, ολόκληρη εκείνη η περιοχή προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία είναι σιτοβολώνας όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε συγκεκριμένα ο Γκρίφιθς στο BBC και πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε δυσκολίες με την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά οι τιμές τροφίμων, είμαι σίγουρος, πρόκειται να αυξηθούν… Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα δούμε τεράστια, τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή και τη σπορά για την επόμενη συγκομιδή. Και άρα αυτό που θα δούμε είναι ένας τεράστιος αντίκτυπος στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, αυτό πρόκειται να συμβεί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έως και 700.000 άνθρωποι εξαρτώνται από τον ταμιευτήρα πίσω από το φράγμα για πόσιμο νερό. Χωρίς πόσιμο νερό, όπως δήλωσε, οι άνθρωποι κινδυνεύουν από ασθένειες και τα παιδιά είναι τα πλέον ευάλωτα σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Γκρίφιθς δήλωσε επίσης ότι η καταστροφή αυτής της κλίμακας σε μη στρατιωτικές υποδομές είναι απολύτως αντίθετη στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Γενεύης: «Είναι αυτονόητο. Όποιος το έκανε αυτό έχει παραβιάσει τις συμβάσεις της Γενεύης».