ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου ενδεχομένως έχουν τελεστεί στην Ουκρανία

Περίπου 1.000 πτώματα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ πολλές παραβιάσεις τις οποίες ερευνά ο ΟΗΕ μετά τη ρωσική εισβολή μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μιτσέλ Μπατσελέ: «Η κλίμακα των παράνομων φόνων, περιλαμβανομένων ενδείξεων για συνοπτικές εκτελέσεις σε περιοχές βόρεια του Κιέβου, είναι συγκλονιστική» είπε η Μπατσελέ σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφασίσει σήμερα αν θα αναθέσει στους ερευνητές επίσημη έρευνα για τα συμβάντα στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και ονομάζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», για να αφοπλίσει τη χώρα και εξαλείψει αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί αντιρωσικό εθνικισμό που υποκινείται από τη Δύση. Από την άλλη πλευρά, Ουκρανία και Δύση λένε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.