Οι τιμές δεν κινούνται βάσει μιας επιστημονικής φόρμουλας

Πως κινούνται οι τιμές στην αγορά;

Οι περισσότεροι επενδυτές δεν μπορούν να κατανοήσουν πως και γιατί κινούνται οι τιμές στην αγορά. Αν ανήκετε στην ίδια κατηγορία θα πρέπει να μάθετε πως και γιατί κινούνται οι τιμές προκειμένου να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε αυτές τις κινήσεις κσι να επιτύχετε κέρδος. Ας δούμε λοιπόν μερικά σημεία κλειδιά που αφορούν τον τρόπο και τα αίτια της κίνησης των τιμών.

Οι τιμές δεν κινούνται βάσει μιας επιστημονικής φόρμουλας

Κατά πρώτον, ας ξεχάσουμε αυτόν το μύθο. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν και πάρα πολλοί πωλητές στο διαδίκτυο καλλιεργούν το μύθο ότι οι αγορές κινούνται σύμφωνα με κάποια μαθηματική φόρμουλα. Αυτή η ιδέα είναι πολύ ελκυστική και κάνει κάποιους επενδυτές να τρέχουν προς αναζήτησή της.

Η κοινή λογική λέει ότι οι αγορές είναι αδύνατο να κινούνται με επιστημονικό τρόπο. Εάν οι αγορές κινιόντουσαν επιστημονικά, δεν θα υπήρχε αγορά, καθώς όλοι θα ξέραμε εκ των προτέρων προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η τιμή.

Οι χρηματαγορές ενέχουν από τη φύση τους αβεβαιότητα. Αυτό που κάνει τις αγορές να υπάρχουν και να κινούνται, είναι το γεγονός ότι η ανθρώπινη φύση είναι απρόβλεπτη.

Παίζοντας με τις πιθανότητες για το κέρδος

Αν και στις χρηματαγορές δεν υπάρχει ποτέ βεβαιότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να κερδίσει κανείς χρήματα από αυτές. Όπως γνωρίζετε σε όλα τα τυχερά παιχνίδια, όπως το καζίνο και το λαχείο, συμβαίνει το ίδιο. Παρόλο που υπάρχει αβεβαιότητα, κάποιοι κερδίζουν. Στις χρηματαγορές λοιπόν μπορεί να κερδίσει κάποιος, εάν φροντίσει να έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Αν λοιπόν χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο επενδυτικό σύστημα το οποίο αφήνει τα κέρδη να τρέχουν και κόβει τις ζημίες έγκαιρα, μπορεί να επιτύχει πολύ μεγάλα κέρδη.

Δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι οι κορυφαίοι επενδυτές του κόσμου ξεκίνησαν αρχικά από το μπλάκ τζακ και το πόκερ. Αιτία για αυτό είναι ότι κάθε καλός χαρτοπαίχτης γνωρίζει ότι δεν θα κερδίσει από κάθε πράξη, αλλά μπορεί να κερδίσει εφόσον ποντάρει, όταν οι πιθανότητες είναι με το μέρος του. Για τον επαγγελματία, οι επιλεκτικές κινήσεις μπορούν να του αποφέρουν πολλά χρήματα μακροπρόθεσμα.

Τα βασικά των κινήσεων των τιμών

Σε πολλούς επενδυτές αρέσει να επενδύουν με βάση τις ειδήσεις και να παρακολουθούν τα θεμελιώδη. Αυτό είναι αρκετά δημοφιλές, αλλά οι επενδύσεις με βάση τις ανακοινώσεις δεν μπορούν να δώσουν μεγάλα κέρδη. Ας δούμε το γιατί.

Ένας επενδυτής συναλλάγματος, ο οποίος κάνει πράξεις βασισμένος στα θεμελιώδη μεγέθη, θα κοιτάξει την προσφορά και τη ζήτηση που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο νόμισμα και θα προσπαθήσει να προβλέψει την επίδραση κάποιων παραγόντων όπως :

· Η υγεία της οικονομίας

· Η οικονομική πολιτική

· Τα επιτόκια

· Το ισοζύγιο πληρωμών

· Οι προσλήψεις και η ανεργία

· Το εμπορικό έλλειμμα

· Οι πολιτικοί παράγοντες κ.λ.π

Ενόψει αυτών των στοιχείων η θεμελιώδης ανάλυση παρέχει μια λογική βάση για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα κατά την εφαρμογή της και οι επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν πράξεις βασιζόμενοι στις ειδήσεις συνήθως έχουν ζημιές.

Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι τα εξής:

1.Η αγορά προεξοφλεί τα πάντα: Ζούμε σε έναν κόσμο που η εξάπλωση του διαδικτύου και των επικοινωνιών έχει καταστήσει εφικτή την άμεση διασπορά των πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν και μαθαίνουν τις ειδήσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εάν λοιπόν υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τα θεμελιώδη μεγέθη μιας εταιρείας ή ενός νομίσματος, αυτές αντικατοπτρίζονται ακαριαία στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τη στιγμή που εσείς βλέπετε μια είδηση, τη μελετάτε και προσπαθείτε να αντιδράσετε σύμφωνα με αυτή, μέχρι να αντιδράσετε, αυτή έχει ήδη αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

2.Επενδυτική ψυχολογία: Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι παρόλο που τα θεμελιώδη μεγέθη είναι διαθέσιμα για να τα δει οποιοσδήποτε επενδυτής, όταν οι επενδυτές τα μελετούν, καταλήγουν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τελικά τους συμπεράσματα βασίζονται κυρίως στις γνώσεις τους, αλλά και είδος της έρευνας που κάνουν.

Οι τιμές λοιπόν αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά και τα συναισθήματα των συμμετεχόντων. Η ψυχολογία των επενδυτών είναι ο κυριότερος παράγων από αυτούς που επιδρούν στις τιμές.

Η εξίσωση των κινήσεων της αγοράς είναι αρκετά απλή και είναι η παρακάτω :

Θεμελιώδη (προσφορά και ζήτηση) + ανθρώπινη αντίληψη (ψυχολογία επενδυτών) = τιμή αγοράς

Αν λοιπόν κάποιος θέλει να επιτύχει πριν λοιπόν επενδύσει στη χρηματαγορά, αν θέλει να επιτύχει, θα πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να βλέπει την επίδραση των δύο στοιχείων της ισότητας και αυτό θα τον οδηγήσει στην τεχνική ανάλυση.

Από φίλο αναγνώστη