Οι σημειώσεις του “μικρομετόχου” (08.09.2024)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο με στόχο την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι το 2027 και επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την αύξηση των εισοδημάτων, την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αντιμετώπιση του στεγαστικού και δημογραφικού προβλήματος.

Ένα από τα κύρια σημεία του σχεδίου είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025 και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Παράλληλα, 670.000 συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτο επίδομα το 2025, ενώ θα αυξηθούν τα κοινωνικά επιδόματα για τους πιο ευάλωτους.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των οικογενειών, όπως την παροχή επιπλέον επιδομάτων και τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς. Το σχέδιο επίσης στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την οικονομική ανάπτυξη.

Airbnb: Η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, αποφασίστηκε η επιβολή περιορισμών στις μισθώσεις τύπου Airbnb, οι οποίες έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, απαγορεύονται νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στα κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για έναν χρόνο, ενώ επιβάλλεται νέο αυξημένο Τέλος για τις υπάρχουσες μισθώσεις.

Τα μέτρα στοχεύουν στην ανακούφιση της στεγαστικής κρίσης, ενθαρρύνοντας τη μακροχρόνια μίσθωση, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες που θα μετατρέψουν τα ακίνητά τους σε μακροχρόνιες ενοικιάσεις.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή τέλους κρουαζιέρας ανά επιβάτη που αποβιβάζεται σε ελληνικά λιμάνια, με υψηλότερες χρεώσεις για δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Τέλος, αυξάνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση για τουριστικά καταλύματα, με τα έσοδα να επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για την ενίσχυση των υποδομών τους.

XA: Κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, το αγοραστικό ενδιαφέρον στις ελληνικές αγορές επικεντρώθηκε κυρίως σε επιλεγμένες μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. Ο τραπεζικός κλάδος γνώρισε σημαντικές αναβαθμίσεις, ενώ επιχειρηματική κινητικότητα παρατηρήθηκε σε εταιρείες όπως η Aegean, ο ΑΔΜΗΕ, η Intralot, η Κρι – Κρι και η Helleniq Energy. Παράλληλα, ικανοποιητικά αποτελέσματα ανακοίνωσαν ο ΟΠΑΠ, η Quest και ο Σαράντης. Παρόλο που η ειδησεογραφία ήταν θετική, οι συναλλαγές περιορίστηκαν σε στενά όρια διακύμανσης.

Σε διεθνές επίπεδο, η ανησυχία για ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ αυξήθηκε μετά τα αρνητικά στοιχεία για την ανεργία και τη μεταποίηση. Οι επενδυτές τώρα επικεντρώνονται στην επικείμενη συνεδρίαση της Federal Reserve (FED) στις 18 Σεπτεμβρίου, με τις προβλέψεις να δείχνουν πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις 11 Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις της FED, καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τον Ιούλιο να κλείνει στο 2,9%.

DBRS: Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα BBB (low). Αυτή η αναβάθμιση αντανακλά την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση του τραπεζικού συστήματος, με τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μείωση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.

Παράλληλα, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να βοηθήσουν στη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2027. Ο οίκος αναγνωρίζει επίσης την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη θετική επίδραση των επενδύσεων που υποστηρίζονται από ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη της χώρας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, χαιρέτισε την αναβάθμιση, τονίζοντας ότι αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της επιτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι αυτή η θετική εξέλιξη ενισχύει τις προοπτικές για περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, παρά τις διεθνείς προκλήσεις.

ΕΚΤ: Σε ένα διεθνές οικονομικό σκηνικό που κατευθύνεται προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι κεντρικές τράπεζες των προηγμένων οικονομιών ευθυγραμμίζουν τις στρατηγικές τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση. Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται επίσης να μειώσει τα επιτόκια, ανταποκρινόμενη στις μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις και την αργή οικονομική ανάπτυξη. Οι αποφάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την ανάγκη στήριξης των οικονομιών, ιδιαίτερα καθώς οι μισθοί στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνονται και η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Παράλληλα, άλλες παγκόσμιες οικονομίες, όπως η Κίνα, ο Καναδάς και η Ινδία, ακολουθούν παρόμοιες στρατηγικές, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας.

ΤτΕ: Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για την ελληνική οικονομία το 2024, σύμφωνα με σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 3%, μακριά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Για το 2025, η ΤτΕ προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,5%, ενώ το 2026 θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 2,3%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια, με πρόβλεψη για 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026. Παράλληλα, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με τις τιμές των διαμερισμάτων να αυξάνονται κατά 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

BofA: Η Bank of America (BofA) προβλέπει ότι τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς δεν θα σώσουν την αγορά μετοχών από ενδεχόμενη πτώση. Παρά τις προσδοκίες ότι μια μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve θα οδηγήσει σε ροές κεφαλαίων προς τις μετοχές, η τράπεζα θεωρεί αυτό το σενάριο μη ρεαλιστικό. Ακόμη και με μια μικρή μείωση επιτοκίων, τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς θα συνεχίσουν να προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις. Επιπλέον, αν υπάρξει εκροή κεφαλαίων από τα αμοιβαία κεφάλαια, αυτά είναι πιθανότερο να κατευθυνθούν προς ομόλογα και όχι προς μετοχές, κρατώντας την αγορά μετοχών σε αδύναμη θέση.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Συνεχίζονται οι αναβαθμίσεις για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με τη Morgan Stanley και τη Goldman Sachs να επικαιροποιούν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές στόχους και τις συστάσεις τους. Η Morgan Stanley διατηρεί σύσταση overweight, θέτοντας νέες τιμές στόχους στα 5,51 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 2,5 ευρώ για την Alpha Bank, 10,43 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 2,66 ευρώ για την Eurobank. Αντίστοιχα, η Goldman Sachs διατηρεί σύσταση buy για Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, ενώ αυξάνει τις τιμές στόχους τους στα 11 ευρώ, 2,70 ευρώ και 5,90 ευρώ, αντίστοιχα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν υποτιμημένες, παρά την πρόσφατη άνοδο.

Εξάρχου (ATTICA BANK): Κατά τη διάρκεια του Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit, ο Αλέξανδρος Εξάρχου αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ Thrivest και ΤΧΣ, επισημαίνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων για τη νέα τράπεζα. Η τράπεζα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική θέση, με χαμηλά επίπεδα κόκκινων δανείων (κάτω του 3%) και σημαντική γεωγραφική διασπορά. Με την επερχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 750 εκατ. ευρώ, θα ενισχυθεί η δυνατότητα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη νέων εταιρειών.

Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η δημιουργία αυτής της τράπεζας είναι κρίσιμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να στηρίζεται σε μόλις τέσσερις τράπεζες, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3», τονίζοντας ότι επέτρεψε την αποτελεσματική εξυγίανση δύο τραπεζών με λιγότερα κεφάλαια από το αναμενόμενο, ενώ εξήρε τη δύσκολη αλλά επιτυχημένη διαπραγμάτευση με το Ελληνικό Δημόσιο για καλύτερους όρους.

ΔΑΑ: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) αναδεικνύεται σε σημαντικό πόλο έλξης για τουρίστες και αεροπορικές εταιρείες, καταγράφοντας συνεχόμενα ρεκόρ επιβατικής κίνησης. Το αεροδρόμιο υποδέχτηκε 28,17 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2023, σημειώνοντας αύξηση 10,2% σε σύγκριση με το 2019. Οι 66 αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ΔΑΑ συνδέουν την Αθήνα με 165 προορισμούς σε 57 χώρες.

Με την επέκταση του αεροδρομίου σε εξέλιξη, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στους 33 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Για το καλοκαίρι του 2024, έξι νέες αεροπορικές εταιρείες προστέθηκαν στο δίκτυο, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν και οι πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 82 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις.

Η American Airlines ανακοίνωσε ένα νέο δρομολόγιο προς την Charlotte, Βόρεια Καρολίνα, το 2025, ενισχύοντας τις συνδέσεις με τη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, το αεροδρόμιο συνεχίζει την επέκτασή του με στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για τη διαχείριση των έργων υποδομής, με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ.

Κωνσταντίνος Γκουγκάκης
[email protected]