
WALL STREET:Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο την Τετάρτη, με ώθηση από θετικές εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,14%, ο S&P 500 κατά 0,78%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,61%, με τους δύο τελευταίους να πετυχαίνουν νέα ιστορικά ρεκόρ. Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πιθανή συμφωνία δασμών 15% μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., αντίστοιχη με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε με την Ιαπωνία. Ο Τραμπ έκανε λόγο για «τεράστια συμφωνία» και επιδιώκει νέες μέχρι την 1η Αυγούστου. Ο Louis Navellier χαρακτήρισε τη στρατηγική δασμών «εμπνευσμένη». Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο Brent ενισχύθηκε 0,2%, ενώ ο χρυσός υποχώρησε 1,2%. Το δολάριο αποδυναμώθηκε έναντι βασικών νομισμάτων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4,39%.
Επίσκεψη Τραμπ στη Fed: Σε μια απρόσμενη κίνηση που φουντώνει τη σύγκρουση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί την Πέμπτη την έδρα της Fed, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος Τραμπ, που επανειλημμένα έχει επιτεθεί φραστικά στον πρόεδρο της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, κατηγορεί τη Fed για απροθυμία να μειώσει επιτόκια και για κακή διαχείριση.
Την Τρίτη χαρακτήρισε τον Πάουελ “κουφιοκέφαλο”, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αποπομπής του. Παρά το ότι ο ίδιος τον είχε διορίσει το 2018, οι διαφωνίες τους για την πορεία της οικονομίας οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η επίσκεψη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, είναι προγραμματισμένη για τις 23:00 (ώρα Ελλάδος), χωρίς να είναι σαφές αν θα υπάρξει συνάντηση με τον Πάουελ. Η Fed δεν σχολίασε το θέμα.
Οι αγορές αντέδρασαν συγκρατημένα, όμως το μήνυμα είναι σαφές, ο Τραμπ συνεχίζει να πιέζει έναν θεσμό που θεωρητικά παραμένει ανεξάρτητος από πολιτικές επιρροές.
TPAΠEZA Πειραιώς: Η Citi και η Optima αναθεωρούν ανοδικά τις τιμές στόχους για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, βλέποντας θετικές προοπτικές από την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η Citi ανεβάζει την τιμή στόχο στα 7,60 ευρώ (+27%) με bull case στα 9,10 ευρώ. Αναμένει αυξημένα EPS έως και 18% ως το 2028 και προβλέπει ROTE 13,6%. Εκτιμά πως η Εθνική Ασφαλιστική θα συνεισφέρει έως 125 εκατ. ευρώ το 2028, αν και αναγνωρίζει αβεβαιότητα λόγω της χαμηλής κερδοφορίας της το 2023. Η Optima τοποθετεί την τιμή στόχο στα 7,50 ευρώ (+13%), τονίζοντας τις θετικές προοπτικές για τα έσοδα και τη δυναμική ποιότητας ενεργητικού. Για το Β’ τρίμηνο του 2025, προβλέπονται καθαρά κέρδη 269,5 εκατ. ευρώ, με συνολικά έσοδα 654,4 εκατ. ευρώ και σημαντικά έκτακτα έξοδα. Και οι δύο οίκοι διατηρούν θετική στάση, βλέποντας την Πειραιώς σε πορεία επίτευξης του στόχου για κέρδη 1,1 δισ. ευρώ στο έτος.
ΔΕΗ: Η Alpha Finance τοποθετεί τιμή-στόχο τα €20,50 για τη μετοχή της ΔΕΗ, βλέποντας περιθώριο ανόδου 51% από τα τρέχοντα επίπεδα (€14,14). Οι δείκτες αποτίμησης παραμένουν ελκυστικοί: P/E 6x και EV/EBITDA 5,4x για το 2027, έναντι 10–14x των ευρωπαϊκών ομίλων.
Η ΔΕΗ υλοποιεί έναν βαθύ επιχειρησιακό μετασχηματισμό, μεταβαίνοντας από τον λιγνίτη σε ΑΠΕ και τεχνολογία, με στόχο εγκατεστημένη ισχύ 19,2 GW έως το 2030, εκ των οποίων το 72% από καθαρές πηγές. Παράλληλα, ενισχύει τη διεθνή παρουσία της σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Κροατία, και διαφοροποιείται στρατηγικά σε λιανική τεχνολογίας (Κωτσόβολος) και τηλεπικοινωνίες (FTTH μέσω FiberGrid).
Το επενδυτικό πλάνο 2025–2027 αγγίζει τα €10,1 δισ., με EBITDA να προβλέπεται στα €2,755 δισ. και καθαρά κέρδη στα €872 εκατ. το 2027. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 7,1%. Με αναβαθμισμένα ESG ratings και σταθερή χρηματοδοτική βάση, η ΔΕΗ αναδεικνύεται σε ηγετικό ενεργειακό και τεχνολογικό πυλώνα για την ευρύτερη περιοχή.
Ελλάκτωρ: Η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η Reggeborgh Invest άσκησε δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση 5.200.000 μετοχών από τη Motor Oil, αυξάνοντας περαιτέρω τη συμμετοχή της στον όμιλο. Η κίνηση αφορά το 1,493% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 25 Ιουλίου 2025. Πριν τη μεταβίβαση, η Reggeborgh κατείχε 178.072.350 μετοχές (51,142%), ενώ μετά θα διαθέτει 183.272.350 μετοχές, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 52,635%.
METLEN: Η METLEN υπέγραψε δύο νέα EPC συμβόλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής αξίας £34,8 εκατ., ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά έργων ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, για την CERO Generation αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή έργου 115 MW που συνδυάζει φωτοβολταϊκό πάρκο και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (BESS) στο Bramley, Hampshire. Παράλληλα, για την AMPYR Solar Europe θα υλοποιήσει έργο BESS 18 MW στο Scruton, North Yorkshire, με χωρητικότητα 49 MWh.
Με τα νέα αυτά έργα, η METLEN επιβεβαιώνει τη φήμη της ως έμπιστος συνεργάτης στην ενεργειακή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης. Σήμερα, έχει ολοκληρώσει ή υλοποιεί 93 έργα ΑΠΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία: 65 φωτοβολταϊκά (1,82 GW) και 28 έργα BESS (1,31 GWh).
OTE: Η Deutsche Telekom αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στον ΟΤΕ από 50,86% σε 54,62%, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η μεταβολή γνωστοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2025 και αφορά συναλλαγή που ολοκληρώθηκε μία ημέρα νωρίτερα. Μετά τη νέα αγορά, η DTAG κατέχει πλέον 220.567.676 μετοχές του ΟΤΕ, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη στρατηγική επιρροή της στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Ελλάδας.
OΠΑΠ: Δύο επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη 10ετή παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπερταμείου (Growthfund). Συγκεκριμένα, προεπιλογή ζήτησαν η
Brightstar Global Solutions Corporation και η
OPAP Investment Limited, με τον διαγωνισμό να εισέρχεται στη δεύτερη φάση όπου οι επιλεγέντες θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
Το προς παραχώρηση αποκλειστικό δικαίωμα περιλαμβάνει όλα τα είδη Κρατικών Λαχείων, όπως το Στιγμιαίο, το Στεγαστικό, το Λαϊκό, το Εθνικό και το Λαχείο υπέρ Κοινωνικής Αντιλήψεως, καθώς και το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Λαχείο.
Η OPAP Investment έχει ήδη την άδεια εκμετάλλευσης, η οποία λήγει το 2026. Από την άλλη, η Brightstar (πρώην IGT Lottery) είναι βρετανική εταιρεία με παγκόσμια εμπειρία στη διαχείριση και τεχνολογία λαχείων, γεγονός που ενισχύει τον ανταγωνισμό στη διαγωνιστική διαδικασία.
QnR: Η Quality & Reliability προχώρησε στην εξαγορά του 51% της βελγικής εταιρείας Squaredev BV, εισερχόμενη δυναμικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η επένδυση, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο της εταιρείας και περιλαμβάνει αγορά μετοχών και συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η Squaredev, με έτος ίδρυσης το 2018, εξειδικεύεται σε AI-powered λύσεις υποστήριξης επιχειρήσεων, όπως εσωτερικοί βοηθοί αναζήτησης εγγράφων, αυτοματοποίηση καταχωρήσεων, υποστήριξη πελατών μέσω voice/text bots, και υπηρεσίες machine learning (ανίχνευση ανωμαλιών, προβλέψεις, κατηγοριοποίηση). Ο κύκλος εργασιών της το 2023 ήταν 898.000 ευρώ και για το 2024 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 1,28 εκατ. ευρώ.