Οι ρίζες των αιτιών είναι βαθύτερες για τον πάτο που έχει πιάσει το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Απόστολου Μάνθου

Και να λοιπόν που το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει και πολλά πλέον να φοβηθεί μιας που σε σύγκριση με τα υπόλοιπα 92 διεθνή χρηματιστήρια έχει πιάσει την τελευταία θέση στην παγκόσμια κατάταξη ποσοστιαίας απόδοσης για το 2020.

  • Δηλαδή και να θέλει να πάει παρακάτω στην κατάταξη δεν μπορεί ενώ υπάρχει και το ελπιδοφόρο στοιχείο ότι εφόσον έχει πιάσει πάτο μόνο προς τα πάνω μπορεί να πάει. Κάτι είναι και αυτό.

Ώπα... πάρτο αλλιώς


Βέβαια η κατάκτηση αυτής της θέσης δε μας έπιασε και στον ύπνο, καθώς εδώ και πολύ καιρό ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου καθόταν στο υπόγειο μαζί με τα δέκα χειρότερα σε απόδοση χρηματιστήρια στον κόσμο.

Πολλοί είναι οι λόγοι που βρίσκεται παραμελημένο αν όχι “πεταμένο” το ελληνικό χρηματιστήριο σε αυτό το υγρό υπόγειο και όσο και αν κάποιοι συνεχώς διατείνονται δεν έχει να κάνει μόνο με… την πανδημία Covid-19, τις γεωπολιτικές εντάσεις, το αδηφάγο εθνικό χρέος, την  οικονομική σύνθλιψη της μεσαίας τάξης, το μισθολογικό βούλιαγμα, την ανυπαρξία αποταμιευτικών πόρων προς επένδυση, την εικόνα ερήμωσης που δείχνει στο ταμπλό το 80% των εισηγμένων, τον μηδενισμό και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων κωδικών από την αποκαθήλωση των τραπεζικών μετοχών, το σαθρό μπες – βγες  των ξένων επενδυτών, την άρνηση υγιoύς θεμελίωσης του θεσμού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την εκτεταμένη ατολμία των ιθυνόντων, την υποβιβασμένη επενδυτική παιδεία και την φυγή κεφαλαίων σε άλλες διεθνείς επενδύσιμες αγορές.

Οι ρίζες των αιτιών είναι  βαθύτερες.

Στη θύμησή μου έρχεται η απάντηση που έλαβα από έναν τεράστιο όμιλο παροχής παγκόσμιων δεδομένων χρηματιστηριακών προϊόντων για παρακολούθηση τιμών και εφαρμογή επί αυτών εξελιγμένης τεχνικής ανάλυσης. Στο γιατί λοιπόν μέχρι τώρα δεν έχουν βάλει στην πλατφόρμα τους δεδομένα από μετοχές και παράγωγα του ελληνικού χρηματιστηρίου η απάντηση ήταν:

  • “Εκτός από το γεγονός ότι τα “fee” που ζητάει το Χρηματιστήριο Αθηνών για να μας παρέχει τα δεδομένα είναι υπερβολικά υψηλά για τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που αντιπροσωπεύει  ΔΕΝ υπάρχει και το κατάλληλο ενδιαφέρον”.

Η απογοήτευσή μου ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν σε λίγες μέρες είδα την ανακοίνωση για την είσοδο στην εν λόγω παγκόσμια πλατφόρμα μετοχικών δεδομένων των εταιρειών που ήταν εισηγμένες στο Bulgarian Stock Exchange (BSO).


Προχωρώντας τώρα στα διαγραμματικά πεπραγμένα του Γενικού Δείκτη αυτό που επιχειρείται υπό την ευγενή  χορηγία των τριών δεικτοβαρών μετοχών  ΟΤΕ, Coca Cola HBC και Μυτιληναίου είναι η ανακατάληψη της περιοχής στήριξης των 585 με 580 μονάδων. Επιτυχής διεκπεραίωση της όλης προσπάθειας θα ωθήσει τον Γενικό Δείκτη σε μια ανοδική αντιπαράθεση τόσο με τη ζώνη αντίστασης των 600 με 614 μονάδων, όσο και με το πτωτικά διεσπασμενο πλαγιοκαθοδικό σχηματισμό “R”.

  • Εδώ όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να επιτευχθεί ανοδική καταστρατήγηση της σημαντικής περιοχής των 614 μονάδων θα πρέπει η κίνηση διαφυγής να εμπεριέχει ισχυρό τζίρο συναλλαγών.
  • Στην περίπτωση τώρα που ο δείκτης δηλώσει ασθενής στις ανοδικές ορέξεις χάνοντας εκ νέου τις 580 μονάδες θα πρέπει να αναμένουμε ένα έντονο καθοδικό ξήλωμα προς το επίπεδο στήριξης των 550 με 530 μονάδων.
  • Επίσης ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) θέλει να ξεμυτίσει πάνω από το όριο αγοραστικού alert των  42 με 45 μονάδων δίχως όμως μέχρι τώρα να δηλώνει ξεκάθαρα τις όποιες τασικές διαθέσεις του.

πιν

Στο μακροπρόθεσμο τώρα  μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η αποτύπωση της καθοδικής διάλυσης  του τριγωνικού σχηματισμού του περασμένου Ιουνίου. Στατιστικά το γεγονός αυτό έχει ανοίξει το δρόμο για τη καθοδική πρόσθεση του ύψους του σχηματισμού οδηγώντας το Γενικό Δείκτη πάνω στο εύρος των 530 με 522 μονάδων.

  • Όσων αφορά τις ενδείξεις των αργών τεχνικών δεικτών έχουμε τριπλέτα καθοδικών ενδείξεων, καθώς στους υπάρχοντες  “κόκκινους” δείκτες Chaikin Money Flow Oscillator (CMF) και  SMI  Ergodic Oscillator (SMIEO)  έχει έρθει να προστεθεί και ο μέχρι πρότινος “μπλε”   Vordex Indicator (VI) αναδεικνύοντας με τα πιο έντονα χρώματα τη δυσκολία του Γενικού Δείκτη να επανέλθει σε ανοδική τροχιά αποφεύγοντας έτσι τη μετωπική  με το όριο των 500 μονάδων. Στα θετικά είναι η ύπαρξη του γιγάντιου στροφέα του 2008, στις 490 μονάδες, που πολύ δύσκολα θα παραδοθεί στους πωλητές.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

capital.gr