Οι πρώτες ώρες στην προεδρία του Τζο Μπάιντεν

Τα μάτια όλου του πλανήτη στράφηκαν χθες στην ορκωμοσία του Αμερικανού νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίοα εμφανίστηκε αποφασισμένος να ακολουθήσει εντελώς αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις επιλογές του προκατόχου του.

Μόλις λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα τα οποία περιλαμβάνουν:

  • την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική
  • τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό
  • την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ χωρίς έγγραφα όταν ήταν παιδιά, ενώ κατήργησε εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε αμέσως μετά ότι τερματίζει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που είχε βαφτιστεί Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP) και υποχρέωσε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης αναφορικά με τις αιτήσεις τους.

Οι πρώτες κινήσεις Μπάιντεν επαινέθηκαν αμέσως από εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων στις ΗΠΑ, που έκριναν ότι αναιρούν πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ασύμβατες με τις «αμερικανικές αξίες» και θα συμβάλλουν να αποκατασταθεί η «αξιοπιστία» της χώρας διεθνώς.
Την απόφαση να σταματήσει η ανέγερση του τείχους χειροκρότησε βράδυ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ μέσω TwitterQ «Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους και το άνοιγμα δρόμου προς την απόκτηση διπλής υπηκοότητας».
Η νέα κυβέρνηση θα αναστείλει για 100 ημέρες τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών μεταναστών, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα, ενώ θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναφέρει υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας. Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κήρυσσε μορατόριουμ των απελάσεων.
Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις του Τζο Μπάιντεν είναι και η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία υπεγράφη τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Η έξοδος της Αμερικής από την εν λόγω Συμφωνία αποτέλεσε μία από τις πλέον εμβληματικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της.

Η σύμβαση έχει υπογραφεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσιγκτον από αυτή το 2019 και οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν και τυπικά τον Νοέμβριο του 2020. Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Αύριο ο νέος  πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, την πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι: «Οι δύο ηγέτες ασφαλώς θα συζητήσουν για τις πολύ σημαντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και για την απόφαση σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Keystone XL».

Το έργο αυτό, που σχεδιαζόταν να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, υποστηριζόταν από την Οτάβα, αλλά επικρινόταν έντονα από οικολόγους αφότου άρχισε το 2018. Ακυρώθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ το επανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ για οικονομικούς.

Η ανάκληση της άδειας για την κατασκευή του αγωγού έγινε χθες με ένα από τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο νέος αμερικανός πρόεδρος. Ήταν προεκλογική δέσμευσή του, στο πλαίσιο του αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Ο Τζάστιν Τριντό εξέφρασε «απογοήτευση».

Ο Τζο Μπάιντεν παραμένει δεσμευμένος να μην παραχωρήσει νέες άδειες για την εκμίσθωση ομοσπονδιακών εδαφικών εκτάσεων προκειμένου να γίνουν έρευνες και να προχωρήσουν εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ερχόμενος σε πλήρη ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι, ο Τζο Μπάιντεν επιφυλάσσει τις πρώτες επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες για «τους εταίρους και τους συμμάχους» των ΗΠΑ, ενώ δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.