Οι πρώτες γερμανικές γκρίνιες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η κοινή πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για την σύσταση ενός «Ταμείου Ανάκαμψης», ύψους 500 δισ. ευρώ ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία. Μεγάλη μερίδα του Τύπου θέτει το ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά», ενώ οι πιο ανήσυχοι εκφράζουν το φόβο ότι γίνεται ένα πρώτο βήμα για να υιοθετήσει τελικά το Βερολίνο λογικές «αμοιβαιοποίησης του χρέους».

H συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σημερινό κύριο άρθρο της επισημαίνει ότι ο εξαιρετικός χαρακτήρας της κρίσης δεν δικαιολογεί πάντως η ΕΕ «να πετάει στα σκουπίδια τους κανόνες και τις αρχές της».

Αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους Γερμανούς αρθρογράφους είναι το γεγονός ότι αν τελικά η γαλλογερμανική πρόταση υιοθετηθεί από τους 27, το μερίδιο που θα αναλογεί στην χώρα τους για τη συμμετοχή της σε αυτό το Ταμείο θα φτάνει τα 135 δισ. ευρώ.

Αντιδράσεις υπήρξαν φυσικά και από κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τους Ελεύθερους Δημοκράτες αλλά και την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία». «Εκπλήσσομαι που κάνουμε στροφή 180 μοιρών, που η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί ξαφνικά να συνάψει κοινά χρέη», σχολίασε ο φιλελεύθερος βουλευτής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.

Η Αγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η πρόταση αυτή είναι «τολμηρή» και ουσιαστικά προέβλεψε ότι θα αποτελέσει στόχο επικρίσεων στην Γερμανία. Η γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε να επαναλάβει την δέσμευση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη μετά τις σκληρές επικρίσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, σχολιάζουν πηγές της γαλλικής προεδρίας. Η συμφωνία της με τον Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται ως μια κίνηση καλής θέλησης προς τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος αντιμετωπίζει και εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. Μένει να αποδειχθεί βεβαίως αν η καγκελάριος θα μπορέσει να πείσει για αυτό το ασυνήθιστο βήμα τους υπόλοιπους ηγέτες των «27» αλλά και τους βουλευτές της αποκαλούμενης «οικονομικής πτέρυγας» του κόμματός της, που δε βλέπουν με καλό μάτι οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη λογική κάθετης απόρριψης της «κοινοτικοποίησης» των χρεών.

Η Γερμανία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ορισμένοι σχολιαστές εκτιμούν ότι η κυρία Μέρκελ θέλει να αφήσει τη δική της σφραγίδα, πριν ολοκληρώσει τον επόμενο χρόνο την τέταρτη και τελευταία θητεία της. Και σίγουρα δεν θα ήθελε η υστεροφημία της να πληγεί από φαινόμενα περαιτέρω αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στήριξη στην πρόταση ως ένα «καλό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης» εξέφρασαν στελέχη των Πρασίνων, οι οποίοι παραμένουν σταθερά δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.