Οι πιο καταστροφικοί σεισμοί της Ελλάδας – Η Φονικότερη δόνηση του εικοστού αιώνα- Βίντεο

Οι πιο καταστροφικοί σεισμοί της Ελλάδας – Βίντεο

ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ: 

  • Η Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Ιαπωνία, Νέες Εβρίδες, Περού, νησιά Σολομώντα και Χιλή.

Οι περιοχές οι οποίες έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς είναι το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία -παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ευρισκόμενη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, συνθλίβεται από τις δύο τεκτονικές πλάκες και παρουσιάζει σεισμική διέγερση- δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε σχέση με αντίστοιχης κλίμακας σεισμούς σε άλλες χώρες.

  • Η ΦΟΝΙΚΟΤΕΡΗ ΔΟΝΗΣΗ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ: Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ο σεισμός μεγέθους 7.2R που έγινε στις 12 Αυγούστου 1953 στη Κεφαλονιά

Η χρονιά αυτή έφερε μεγάλα σεισμικά πλήγματα στο Ιόνιο πέλαγος. Στις 7 Αυγούστου έγινε η πρώτη δόνηση αισθητή σε Κεφαλληνία και Ιθάκη. Στις 10 Αυγούστου γίνεται επιπλέον αισθητός ο σεισμός και στη Ζάκυνθο.

  • Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν. Στις 12 Αυγούστου στις 09:29 έγινε ένας σεισμός και μετά λίγη ώρα στις 11:20 άλλος ένας. Αυτοί οι δύο κατέστρεψαν εξολοκλήρου το Αργοστόλι και το Ληξούρι. Ο απολογισμός ήταν 476 νεκροί, 2.412 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές. 

ΛΕΖΑΝΤΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1941 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

https://www.youtube.com/watch?v=BAQDe1Mjdw4&list=PLBIjTiUGfNYCgizvuZIaRV-auGrcXhpEA&index=101

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ