Οι όροι Ζελένσκι για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

LIVE
https://www.kathimerini.gr/

Οι όροι Ζελένσκι για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας περιέγραψε τους όρους του για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, απαιτώντας την αποκατάσταση των συνόρων πριν από την εισβολή, την επιστροφή περισσότερων από 5 εκατ. προσφύγων, την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και τη λογοδοσία των Ρώσων στρατιωτικών ηγετών.

«Η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε μια εγκατάσταση υποδομής στην περιοχή της Πολτάβα»

Δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες ακόμα.

 

Το γιοτ «Scheherazade» κατασχέθηκε στην Ιταλία. Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι το γιοτ ανήκει στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο ιδιοκτήτης της θαλαμηγού μήκους 140 μέτρων συνδέεται όντως με τις ρωσικές αρχές, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ακόμη συγκεκριμένα ονόματα.

Οι δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ διόρισαν πρεσβευτές στη Ρωσία

Περίπου δυόμιση μήνες αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αυτές διόρισαν πρεσβευτές στη Μόσχα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι πλέον τα συμφέροντά τους στη Μόσχα θα εκπροσωπεί η Όλγκα Μακέγεβα, ενώ οι αρχές του Λουγκάνσκ θα στείλουν στη Ρωσία τον πρώην δημοσιογράφο Ροντιόν Μιροσνίκ. Ο Μιροσνίκ πριν χρόνια είχε εργαστεί για τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τρεις ημέρες αφού αναγνώρισε τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Ουκρανικό ΥΠΕΞ στέλνει ένα «ευχαριστώ» με αυτή τη φωτογραφία
Περιορισμένες κινήσεις στα μέτωπα, νέες απόπειρες εφόδου στην Αζόφσταλ 

Τα πράγματα ήταν –συγκριτικά– ήρεμα στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ «απωθήθηκαν οκτώ επιθέσεις του εχθρού» και καταστράφηκαν τρία άρματα μάχης, οκτώ πυροβόλα, επτά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ένα αυτοκίνητο και τρία μηχανήματα» του Μηχανικού του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το επιτελείο.

Παράλληλα στον νότο, έγιναν νέες ρωσικές προσπάθειες να καταληφθούν οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζόφσταλ, του μόνου τομέα της Μαριούπολης όπου απομένουν ουκρανοί στρατιωτικοί.

Σε άλλα μέτωπα, η ρωσική δραστηριότητα περιορίστηκε σε βολές του πυροβολικού και πτήσεις αναγνώρισης, πάντα σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Στην περιοχή της Ιζιούμ, από όπου η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση προς την Κραματόρσκ, ώστε να περικυκλώσει τις ουκρανικές μονάδες στο Ντονμπάς, καταγράφηκαν πτήσεις UAVs με σκοπό τον εντοπισμό αμυντικών θέσεων.

Εξάλλου στο Χάρκοβο, που είχε 1 εκατ. κατοίκους πριν από τον πόλεμο, και σε περιοχές έξω από τη Ντανιέτσκ αναφέρθηκαν βολές του πυροβολικού και πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας, πάντως όχι χερσαίες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Ουκρανία θέτει όρους, η Δύση προετοιμάζεται για κλιμάκωση

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας περιέγραψε τους όρους του για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, απαιτώντας την αποκατάσταση των συνόρων πριν από την εισβολή, την επιστροφή περισσότερων από 5 εκατομμυρίων προσφύγων, την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λογοδοσία των Ρώσων στρατιωτικών ηγετών.

Οι απαιτήσεις του Ζελένσκι, τις οποίες κατέθεσε κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού φόρουμ που διοργάνωσε το Chatham House, έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους στρατιωτικούς στόχους που έχουν διατυπώσει οι Ρώσοι ηγέτες καθώς επιβαρύνουν την περιοχή του Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία — προκαλώντας πρόσθετες απώλειες την Παρασκευή.

Έρχονται επίσης καθώς η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της περιμένουν πιθανές ανακοινώσεις ή δραματικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης από το Κρεμλίνο πριν από τη Δευτέρα, οπότε η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης, σε ανάμνηση της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας και του τέλους του ευρωπαϊκού μετώπου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάχες μέχρις εσχάτων στην Ουκρανία

Κρίσιμο για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να αποδειχθεί το επόμενο τριήμερο.

Ο ρωσικός στρατός κλιμάκωσε απότομα τις επιθέσεις του στις περιοχές του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επιδιώκοντας να προσφέρει κάποιου είδους νίκη που θα μπορέσει να επικαλεστεί ο πρόεδρος Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας την προσεχή Δευτέρα, όταν η Ρωσία θα γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί, ενισχυμένοι από τη σθεναρή αντίσταση των στρατευμάτων τους στο πεδίο της μάχης και από τη διογκούμενη δυτική βοήθεια σε βαριά όπλα, έχουν αρχίσει να περνούν σε δυναμικές αντεπιθέσεις στο βόρειο μέτωπο, γύρω από το Χάρκοβο, αλλά και στις νότιες περιοχές γύρω από τη Χερσώνα και το Μικολάγεφ.

 

Ζελένσκι: Καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση των μαχητών στο Αζόφσταλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azofstal στη Μαριούπολη, αφού χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από εκεί μερικές δεκάδες άμαχοι.

Οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται το Azovstal έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν. Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Μολδαβία, όπου προγραμματίζει να συναντηθεί με πρόσφυγες από την Ουκρανία σε καταυλισμό υποδοχής και φιλοξενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.