Οι μορφές της Μαρίας Κάλλας και του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή σε αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ

Την κυκλοφορία δύο αναμνηστικών κερμάτων των δύο ευρώ που θα φέρουν τα πορτρέτα της Μαρίας Κάλλας και του μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το πρώτο νόμισμα θα κυκλοφορήσει με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και το δεύτερο με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Καθένα από τα δύο αναμνηστικά αυτά θα κυκλοφορήσει σε 750.000 τεμάχια και για την κοπή τους θα απαιτηθεί δαπάνη 690.000 ευρώ, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Έλληνας μαθηματικός που γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873 και πέθανε στο Μόναχο το 1950. Εκτός Ελλάδας ήταν γνωστός ως Constantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται και ως Καραθεοδωρής.

Το επιστημονικό έργο του επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, της συναρτησιακής ανάλυσης και της θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης. Τα περισσότερα έργα του τα έγραψε στα γερμανικά.