Oι εταιρείες θα μπορούσαν να κάνουν ματ στην ύφεση με 3 κινήσεις…(του Απόστολου Μάνθου)


Του Απόστολου Μάνθου

Μιας που προς το παρόν και εύχομαι και προς το μέλλον η μεταδοτικότητα της νόσου Covid-19 έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και ο περίφημος δείκτης R0, που τόσο μας εξίταρε στις χολυγουντιανές ταινίες, τείνει προς το μηδέν  θα πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος συν αυτό που μας φιλοδώρησε το lockdown πάνω στη γρήγορη οικονομική ανάταση.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία το καλοκαίρι έρχεται και έρχεται και με φόρα με το άμεσο “άνοιγμα” σε όλα και σε  όλους να στριμώχνει στο μέγιστο δυνατό τις όποιες οικονομικές συνέπειες.  Στη δε Τράπεζα της Ελλάδος, που έκανε και τις μετριοπαθέστερες των προβλέψεων, οι ιθύνοντες επιμένουν ότι στην τελική το βάρος της κρίσης θα είναι μικρότερο του αναμενόμενου, μιλώντας για μια ύφεση που δεν θα ξεπερνάει το 5%. Ακόμα όμως και σε αυτό το νούμερο η ύφεση θα είναι  βαθιά και το δομικό πρόβλημα που θα προκύψει στην οικονομία θα επηρεάσει σημαντικά το πεδίο της ζήτησης.

Το κλειδί της φυγής προς τα εμπρός φαίνεται να το έχει η κυβέρνηση, καθώς εκτός από το πακέτο για τον τουρισμό ετοιμάζει άμεσες κινήσεις έναρξης των μεγάλων  ώριμων επενδυτικών έργων, ακολουθώντας έτσι τη ρότα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες θα μπορούσαν να κάνουν ματ στην ύφεση με 3 κινήσεις. Πρώτη κίνηση να σηκώσουν τα μανίκια ψηλά για να μην… μποδάνε, δεύτερη κίνηση να φτύσουν με μεγάλη προσοχή τις παλάμες των χεριών για  καλή “δύναμη” και τρίτη κίνηση να ξεπατωθούν στη δουλειά για να πάρουν πίσω το έδαφος που χάθηκε. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις κοιτάμε στο διαγραμματικό x-ray τις παρακάτω εταιρείες.


Τον Ελλάκτωρα, όπου παρά τις ζημιές ύψους 106 εκατ. ευρώ από τον κλάδο των κατασκευών, τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων στα 298,2 εκατ. ευρώ και την υποχώρηση του ανεκτέλεστου κατασκευαστικού υπολοίπου στα 1,3 δισ. ευρώ παραμένει με δύο άσσους στο μανίκι. Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όπου το 2019 έφεραν αύξηση 125% στα καθαρά κέρδη και τις Παραχωρήσεις με αντίστοιχη αύξηση 57% στα καθαρά κέρδη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.  Μάλιστα μετά και τις αναδιατάξεις του 2019 ο όμιλος δείχνει έτοιμος  να αδράξει ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα επανεκκίνησης της οικονομίας έχοντας φυσικά ως πρωταρχικό στόχο το έργο κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας, προϋπολογισμού 1,51 δισ. ευρώ. Διαγραμματικά τώρα φαίνεται ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να τραβάνε το αυτί της μετοχής για το κομμάτι των κατασκευών δίχως μέχρι τώρα να μπορούν να ενστερνιστούν τις θετικές κινήσεις της διοίκησης. Το πάτημα πάνω στη βάση των 0,785 ευρώ ναι μεν μπορεί να δώσει την ευκαιρία για μια ανοδική ώθηση προς τη ζώνη αντίστασης των 1,03 με 1,10 ευρώ αλλά τα σοβαρά διαπιστευτήρια θα έρθουν με την αρπαγή των 1,30 ευρώ. Να σημειωθεί ότι κάτω από τα 0,785 ευρώ έχουν “μαζευτεί” 35 εκατ. μετοχές ή κάτι παραπάνω από το 16% του Ελλάκτωρ.

πιν

Το στοίχημα της αξιοπιστίας στη διεθνή αγορά κέρδισε για άλλη μια φορά ο όμιλος ElvalHalcor, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν  σταμάτησε ούτε μια μέρα την παραγωγή συνεχίζοντας  τις παραδόσεις στους πελάτες  που παρέμειναν σε λειτουργία. Μάλιστα στον τομέα  του χαλκού, η εταιρεία κατέχει με τα προϊόντα της το 20% της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ παρά τη μειωμένη ζήτηση συνέχισε να κερδίζει μερίδια τόσο στους σωλήνες χαλκού όσο στην έλαση χαλκού και ορειχάλκου τομέα στον οποίο είναι ο μόνος καθετοποιημένος ανεξάρτητος παραγωγός στην Ευρώπη. Επίσης στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας επένδυσης της εταιρείας στο έλαστρο, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα και την ευελιξία της.  Θα μπορεί να παράγει επιπλέον 60.000 τόνους τον χρόνο, ανεβάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα ετησίως από 290.000 τόνους σταδιακά στους 360.000 τόνους. Εν τω μεταξύ προχωράει και  η επένδυση για ακόμη ένα έλαστρο αλουμινίου επένδυσης 100 εκατ. ευρώ, που θα λειτουργήσει από το 2022 και μπορεί να εκτοξεύσει την  παραγωγική δυναμικότητα στους 500.000 τόνους. Σήμερα στην Ευρώπη η αγορά ανέρχεται στα 5 εκατ. τόνους με την  ElvalHalcor να κατέχει μερίδιο 7% με δυνατότητα  να αυξηθεί μέχρι το 10%. Τεχνικά η μετοχή έχει πάρει ανοδικά την αντίσταση των 1,25 ευρώ με διάθεση να φλερτάρει με το επίπεδο των 1,34 ευρώ. Ανοδική καταστρατήγηση του εν λόγω επιπέδου θα δώσει έδαφος για το επίπεδο των 1,52 ευρώ. Από πλευράς ταλαντωτών έχει πάρει μετά τα τέλη του Γενάρη  το πρώτο αγοραστικό λάκτισμα από τα  1,18 ευρώ. Η άτεγκτη αναπτυξιακή πορεία της ElvalHalcor μας δίνει ως μακροπρόθεσμο στόχο τα 1,90 με 2 ευρώ.

πιν

Τα Πλαστικά Θράκης όπου και αναμένουμε σήμερα τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 έχουν αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη καθώς σύμφωνα με τα “μηνύματα” της διοίκησης ο ιός όχι απλώς δεν ακούμπησε την εταιρεία αλλά σε κάποιους τομείς την ενδυνάμωσε. Σχετικά με την πορεία του δεύτερου τριμήνου, ο Όμιλος  μέχρι τώρα δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει σημαντική επίδραση από τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται, καθώς οι χαμηλότερες πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με πληγέντες κλάδους  (εστίαση, τουρισμός), αντισταθμίζονται από την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία, την υγιεινή και τη συσκευασία τροφίμων, προϊόντα για τα οποία η ζήτηση θα παραμείνει αυξημένη και στο άμεσο μέλλον. Διαγραμματικά η μετοχή αφού πρώτα τινάχτηκε ανοδικά από τα 1,25 ευρώ στα 2 ευρώ προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να μαζέψει δυνάμεις πάνω από το τη τοξοειδή στήριξη των 1,60 ευρώ για να κινηθεί εκ νέου με μεγαλύτερες δυνάμεις προς το σημαίνον επίπεδο των 1,80 με 2 ευρώ.

πιν

Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ  βελτίωσε για το 2019 τον κύκλο εργασιών φέρνοντάς τον  στα  111,4 εκατ. ευρώ από 108,5 εκατ. ευρώ το 2018 αλλά έριξε λίγο χαμηλότερα τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 3,5 εκατ. ευρώ  έναντι  3,6 εκατ. ευρώ  το 2018.  Θετικά ήταν τα σημάδια που έδειξε ο χαλυβουργικός κλάδος στην Ελλάδα κατά το πρώτο  τρίμηνο του 2020 και μέχρι την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, με βελτίωση της ζήτησης και άνοδο των τιμών των πρώτων υλών κάτι που θα επηρεάσει και τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου. Η πορεία ωστόσο των αποτελεσμάτων για το υπόλοιπο του έτους θεωρείται δεδομένο ότι θα επηρεαστεί με το κλειδί να βρίσκεται στη  ταχύτητα ανάκαμψης των επιμέρους κλάδων της αγοράς, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο μηνιαίο τώρα διάγραμμα της μετοχής εντοπίζεται η δημιουργία βάσης ρευστοποιήσεων στα 0,814 ευρώ. Επίπεδο όπου εάν βαστήξει σθεναρά στις επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να σπρώξει τη τιμή της μετοχής σε μια βίαιη μετωπική με το επίπεδο αντίστασης των 1,028 ευρώ. Η πανδημία ναι μεν οδήγησε στην αποσύνθεση του μακροπρόθεσμου ανοδικού στροφέα του 2012 στα 1,40 ευρώ αλλά είναι στο χέρι της εταιρείας να μπορέσει να πάρει πίσω το χαμένο έδαφος.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

ΠΗΓΗ: capital.gr