Οι επόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown – Προτεραιότητα γυμνάσια και λύκεια

Η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών γυμνασίων και λυκείων φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη απόφαση της κυβέρνησης όσον αφορά το σταδιακό άνοιγμα όλο και περισσότερων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πάγωσε» οποιαδήποτε άλλο σενάριο σχετικά με την επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης, μετά το μεγάλο βήμα του ανοίγματος της αγοράς. «Όλες οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Το θέμα της επιστροφής των μεγαλύτερων μαθητών στα θρανία θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας αύριο, ενώ επικρατέστερη ημερομηνία φαίνεται να είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη σταματά προς το παρόν τις συζητήσεις για απελευθέρωση του περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό, τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων καθώς και το άνοιγμα της εστίασης, έστω και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Το ζήτημα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων είχε θέσει, εκτός των άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην ανάγκη επαναλειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι εποχική και εξαρτάται άμεσα από την ελευθερία στις μετακινήσεις.

Όσον αφορά την εστίαση, το σενάριο του ανοίγματος έστω και με αυστηρούς περιορισμούς και μόνο σε εξωτερικούς χώρους δείχνει να απομακρύνεται. Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του χώρου στις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχαν με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αδωνι Γεωργιάδη φρόντισαν να καταστήσουν σαφές είναι ότι είναι αδύνατο η εστίαση να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της εστίασης έχει διακοπεί για περισσότερους από δύο μήνες

Επομένως θεωρείται κρίσιμο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί το πώς και πότε μπορούν να σηκώσουν ρολά οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ώρα που ήδη μπαίνουν οριστικά «λουκέτα» σε δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις. Το μόνο παρήγορο είναι ότι στις μικρότερες επιχειρήσεις- κυρίως καφέ- η κατάσταση δείχνει καλύτερη λόγω του take away και του delivery. Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική εκτιμώμενη απώλεια τζίρου κατά 70%, περιορίζεται στα επίπεδα του 46% λόγω του delivery.