Οι επιστήμονες διαφωνούν με τον… Τραμπ για την υδροξυχλωροκίνη

Μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διαφημίζει ως θεραπεία για τη Covid-19, τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων κατά της ελονοσίας, όπως η υδροξυχλωροκίνη, αλλά σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη η χρήση τους είναι μάλλον ανασφαλής, αν όχι και επικίνδυνη. Μια σύγκριση περίπου 96.000 περιπτώσεων σε έξι ηπείρους έδειξε ότι το ποσοστό θανάτου των ατόμων, που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη ήταν 13 τοις εκατό, σύμφωνα με έκθεση του φημισμένου ιατρικού περιοδικού Lancet. Σε ασθενείς που είχαν διαφορετική θεραπεία, ο δείκτης θνητότητας ήταν 9%.

Οπως ανέφερε το δημοσίευμα ο κίνδυνος καρδιακών αρρυθμιών ήταν πέντε φορές υψηλότερος κατά τη λήψη των αντι-ελονοσιακών φαρμάκων. “Όχι μόνο δεν υπάρχει όφελος, αλλά έχουμε και μια πολύ εμφανή ένδειξη βλάβης”, δήλωσε ο διευθυντής μελέτης Mandeep Mehra, καρδιολόγος από τη Βοστώνη. Η μελέτη αξιολόγησε δεδομένα από 671 νοσοκομεία, που αντιμετώπιζαν άτομα με Covid 19. Περίπου 15.000 ασθενείς έλαβαν είτε υδροξυχλωροκίνη είτε χλωροκίνη, ενώ ορισμένοι έλαβαν επιπλέον αντιβιοτικά. Σε περισσότερους από 81.000 ασθενείς δεν δόθηκε κανένα από αυτά τα φάρμακα.

Στην τελευταία ομάδα, το ποσοστό θανάτων ήταν εννέα τοις εκατό. Από αυτούς που έλαβαν χλωροκίνη, το 16% πέθανε και εκείνοι με υδροξυχλωροκίνη 18%. Το ποσοστό για τους ασθενείς που έλαβαν χλωροκίνη και ένα αντιβιοτικό ήταν 22 τοις εκατό. Από τους ανθρώπους στους οποίους οι γιατροί συνδύασαν την υδροξυχλωροκίνη με ένα αντιβιοτικό, το 22% πέθανε. Αφού έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και προηγούμενες ασθένειες, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η χρήση υδροξυχλωροκίνης και χλωροκίνης θα μπορούσε να έχει συμβάλει 34 έως 45% στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με Covid 19. Ο επικεφαλής της μελέτης Mehra διευκρίνισε πάντως ότι δεν μπορούν να εξαχθούν απόλυτα συμπεράσματα για την ασφάλεια ενός φαρμάκου. Οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες λειτουργούν διαφορετικά σε αρρώστους από ό, τι σε υγιείς.