Οι διπλωματικές κινήσεις ματ του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας

Σε πλήρη εξέλιξη το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της Ελλάδας με κορυφαίους διεθνείς παίκτες και την αμυντική θωράκιση της χώρας με τη σύναψη στρατιωτικών συμφωνιών με περιφερειακές δυνάμεις.
Η σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει το άριστο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις με δυνάμεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο συνεργασιών με περιφερειακούς παίκτες, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα αποτροπής επιθετικών κινήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.
Οι γείτονες συνεχίζουν τις προκλήσεις που διατηρούν την ένταση, παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο με την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ η Ελλάδα έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το εθνικό συμφέρον, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου την παύση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κυβέρνηση είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες ενόψει του επερχόμενου Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, με την Ευρώπη να αδυνατεί να καταλήξει στην παρούσα φάση σε έναν κοινό παρονομαστή αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων.
Ωστόσο, στη διάρκεια των διήμερων διαβουλεύσεων στο ανώτατο αυτό ευρωπαϊκό όργανο αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την επόμενη μέρα των ευρωτουρκικών σχέσεων.