Οι δικηγόροι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Οι δικηγόροι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής


«Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους»


Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτοξευθεί και η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι αυτή που φαίνεται πως απογειώνει το τελικό ποσό πληρωμής, είτε πρόκειται για τη ΔΕΗ είτε για άλλον πάροχο ενέργειας. Τα νοικοκυριά πια δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, με πενιχρούς μισθούς και την ακρίβεια να επελαύνει.

Αυτή η κατάσταση προκάλεσε και τη δικαιολογημένη αντίδραση των δικηγόρων, που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Πιο συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ολομέλειας.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν:
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας.

Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους.

Στο πλαίσιο αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:
Α) Να προσφύγει δικαστικά κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής.

Β) Να διοργανώσει εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα ή μη της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών.