Οι διεθνείς αγορές επιτάχυναν ανοδικά. Τί περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα

Το ουδέτερο λεκτικό του Powell την περασμένη εβδομάδα ικανοποίησε τους επενδυτές που ωθούν τους βασικούς δείκτες στις ΗΠΑ υψηλότερα

Στην παρούσα φάση, ο κρίσιμος παράγοντας παραμένει η επιτοκιακή πολιτική της Fed και των υπολοίπων μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Και καθώς η επιθτική νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έφθασε σε ένα πρώτο ανάχωμα στο 5,25%, τη σκυτάλη έχουν πάρει τα μακροοικονομικά της μεγαλύτερης οικονομίας.

Και αυτό διότι κάθε ανακοίνωση μήνα με τον μήνα οδηγεί σε συμπεράσματα για την επιτέλους παύση -ή συνέχιση- της αυξητικής τάσης των επιτοκίων.

Συν αυτώ, με την προεξοφλητική δυναμική που διέπει τις χρηματαγορές, συνεχίζονται τα πονταρίσματα ανάλογα τα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα.

Εξου και η έντονη μεταβλητότητα, καθώς κάθε θετική έκπληξη βαραίνει το ανοδικό σενάριο, μα κάθε αρνητική έκβαση φέρνει άτσαλες ρευστοποιήσεις.

Η εβδομάδα που ξεκινά έχει έναν σημαντικό κόμβο, την ανακοίνωση του ΔΤΚ των ΗΠΑ, την Πέμπτη.

Και παράλληλα με τα εταιρικά αποτελέσματα κολοσσών όπως Home Depot (HD), Target (TGT), Walmart (WMT) Macy’s (M), TJX Companies (TJX) και BJ’s Wholesale (BJ), οι επενδυτές θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τη νευρικότητα.

Προς το παρόν, όπως φαίνεται και στα διαγράμματα, υφίσταται μια αισιοδοξία στο ταμπλό, με τους τρεις βασικούς δείκτες των ΗΠΑ να έχουν μπει σε θετικό έδαφος με ελπίδες να διατηρηθεί το ανοδικό τέμπο.

Εξάλλου, είχαμε σχολιάσει ότι η γρήγορη πτωτική «εξαέρωση» της Πέμπτης και η άμεση ανοδική αντίδραση υπονοεί τεχνική επιβεβαίωση που προσθέτει πόντους στο θετικό σενάριο.

Εστιάζοντας στην Αθήνα, προφανώς ο προσδιοριστικός παράγοντας της δικής μας κατεύθυνσης παραμένει το διεθνές περιβάλλον.

Αυτό εδράζεται επί της γενικότερης παρατήρησης ότι εκλίπει κάποιος εγχώριος καταλύτης που θα επιβάρυνε την κατάσταση, τουναντίον το ένα καλό διαδέχεται το άλλο.

Και παρά την αδύναμη συμεπριφορά του Γενικού μας Δείκτη όλη την εβδομάδα, το momentum παραμένει θετικό.

Περί αυτού, υπενθυμίζουμε ότι καταγράψαμε τη χειρότερη εβδομαδιαία (αρνητική) απόδοση από όλους τους σημαντικούς δείκτες, με τον ΓΔ να βλέπει -1,37%, τον FTSE25 -2,04% και τον ΔΤΡ -2,6% στο εξεταζόμενο διάστημα. Ωστόσο, οι όγκοι ήταν μειωμένοι σε σχέση με τον μεσοσταθμικό, ενώ μια σειρά γεγονότων που απήλθαν αλλά και που αναμένονται (με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο) λειτουργούν προς καλύτερη ψυχολογία.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε επιλέξιμο Οίκο αξιολόγησης τον Scope Ratings, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που μάς είχε δώσει προ πολλών εβδομάδων επενδυτική βαθμίδα, και είμαστε για την λίστα του στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια. Επομένως, Scope, S&P και DBRS μάς δέχτηκαν, ο Moody’s μας αναβάθμισε 2 βαθμίδες πρόσφατα (μια αμέσως κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) και αναμένουμε από Fitch, ο οποίος ήδη έχει δώσει στίγμα για τον τραπεζικό μας κλάδο, οπότε έχουμε και μεγάλες πιθανότητες να κάνουμε το «4 στα 5».

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.