Οι χώρες πρέπει να επιβάλουν περιορισμούς για να καταπολεμηθεί η COVID-19, δηλώνει η επίτροπος για την Υγεία

«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμες να επιβάλουν περιορισμούς στις ζωές των ανθρώπων για να καταπολεμηθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη» δήλωσε σήμερα η Επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου. «Πρέπει να τα καταφέρουμε όπου χρειάζεται με περιορισμούς στην καθημερινή ζωή για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης» δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ.

Η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν νέα lockdown αυτήν την εβδομάδα, την ώρα που τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια, και τα νοσοκομεία και οι Εντατικές γεμίζουν ξανά με ασθενείς με COVID-19.

Η επίτροπος παραδέχθηκε ότι κάποια από τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν είναι «επώδυνα» και ότι πολλοί στην Ευρώπη δείχνουν τώρα μεγαλύτερη απροθυμία να τηρήσουν νέους περιορισμούς, οι οποίοι έρχονται μετά τις καθολικές καραντίνες που επιβλήθηκαν την άνοιξη κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας.

Η επίτροπος της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τις διαδικασίες εξέτασης και ιχνηλάτησης για την COVID-19, και να αυξήσουν τις δυνατότητες του υγειονομικού τους συστήματος.