Οι αλήθειες δεν πρέπει να κρύβονται, αλλά να γράφονται…& Πως ακριβώς θα τα έβγαζαν;

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε μόλις στο 0,7%. Η κυβέρνηση Σαμαρά & Βενιζέλου το 2014 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3%. Με άλλα λόγια ήταν πολύ μακριά από τους στόχους που είχε υπογράψει με τους δανειστές, οι οποίοι απαιτούσαν μέτρα άνω των 6-7 δις ευρώ.

Γι αυτό και το πολυσυζητημένο email Χαρδούβελη, που προέβλεπε δημοσιονομικά μέτρα γύρω στο 1 δις ευρώ, ούτε καν ελήφθη υπόψη από τους δανειστές. Οι αγορές είχαν βάλει «κόκκινο» στο success story της τότε κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2014, αφού άλλωστε ήδη οι δόσεις είχαν κοπεί από τους δανειστες.

  • Τότε είχε εκδοθεί τριετές ελληνικό ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ, αλλά τελικά αντλήθηκε μόνο 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5%, αφού οι προσφορές ήταν περιορισμένες. Που σημαίνει παταγώδης αποτυχία…

  • Πως ακριβώς θα τα έβγαζαν;

Ο Κυργιάκος & οι συν αυτώ μας έκαναν κεφάλι για το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.΄Τότε γιατί δεσμεύτηκαν με τέτοια τερατώδη πλεονάσματα στο Β μνημόνιο μέχρι το …2025 & πως ακριβώς θα τα εβγαζαν, όταν ο Σαμαρας δεν μπόρεσε να πετύχει ούτε το πολύ μικρότερο του 2014; Πχ. για το 2016 πλεόνασμα 5,4%, για το 2017 πλεόνασμα 4,8%, για το 2018 πλεόνασμα 4,1%, για το 2019 πλεόνασμα 4,2% κοκ.

  • Γιατί δεσμεύτηκαν από το 2012-13 με εκ νέου χρηματοδοτήσεις του χρέους μέχρι το 2025 όπως φαίνεται στον πίνακα, αφού δεν χρειαζόταν μνημόνιο; Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν σκόπευαν να τελειώσουν με τα μνημόνια ποτέ. Α, και χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους… Αχρείαστο κι’αυτό υποθέτω, ε; Αλλος για παραμύθα οεοοο;
  • (Πίνακας στόχων Β μνημονίου, Πηγή: ΔΝΤ)

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ 

Print Friendly, PDF & Email