Οι αγορές είναι για να… εκπλήσσουν! (του Δημοσθένη Τρίγγα)

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Οι παγκόσμιες αγορές μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών προσπαθούν να ισορροπήσουν και να διαγνώσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Όμως αυτό κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι. Οι εναπομένουσες πολιτείες για την καταμέτρηση των ψήφων ίσως χρειαστούν μερικές ημέρες ώσπου να έχουν το τελικό αποτέλεσμα και να αναδείξουν τον τελικό νικητή των εκλογών.

Όμως, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι η σημερινή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι δημοκρατικοί είχαν ένα προβάδισμα 7 περίπου ποσοστιαίων μονάδων έναντι των ρεπουμπλικάνων. Όμως για μία ακόμη φορά, οι δημοσκόποι φάνηκε να απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα. Η αλλαγή στα πρώτα αποτελέσματα αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις αγορές.

  • Έτσι την Τρίτη, ημέρα των εκλογών, οι αγορές κινούνταν σε θετικό έδαφος καθώς προεξοφλούσαν μία νίκη των δημοκρατικών. Στη συνέχεια και ενώ έβγαιναν τα πρώτα αποτελέσματα όπου δεν έδειχναν την εκτιμώμενη κυριαρχία Biden οι αγορές διόρθωσαν με αποκορύφωμα την Τετάρτη το πρωί (ώρα Ελλάδος) μετά την ομιλία Trump (νικήσαμε (!) ανέφερε δίνοντας ωστόσο ραντεβού στο ανώτατο δικαστήριο με την καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται) να υποχωρούν 2,5% οι ευρωπαϊκές μετοχές και 1% τα παράγωγα στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, οι αγορές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, τουλάχιστον μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Ο κύριος λόγος που οι αγορές κινούνταν θετικά τις τελευταίες ημέρες έχει να κάνει με το γεγονός ότι η καθαρή νίκη Biden θα έδινε το πράσινο φως για επίσπευση του πακέτου στήριξης της οικονομίας πράγμα το οποίο διακαώς περιμένουν οι αγορές. Διότι με τη Βουλή των αντιπροσώπων και το Λευκό Oίκο να ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς θα μπορούσε να επισπεύσει αλλά και να επιβάλλει το πακέτο που είχαν προτείνει το περασμένο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειώσουμε μερικά τεχνικά στοιχεία. Ενώ η πλειοψηφία των επενδυτών ανέμενε η μη άμεση εκλογή προέδρου να έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των αγορών λόγω αβεβαιότητας, πολλοί σκεπτόμενοι επενδυτές φαίνεται να είχαν πάρει τα μέτρα τους. Μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης ασφάλισαν τις μέχρι τώρα εξαιρετικές αποδόσεις της αμερικανικής αγοράς αδιαφορώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα.

  • Από την άλλη πλευρά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των ανοικτών συμβολαίων που αφορούν τα χρηματιστήρια σε Σικάγο και Νέα Υόρκη στις 30 Οκτωβρίου εκτινάχθηκε σε 115,4 χιλ. συμβόλαια από 57,8 χιλ. συμβόλαια την προηγούμενη εβδομάδα, ήτοι αύξηση 99%! Αυτό σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα επενδυτών είχε ανοδικές βλέψεις για την αγορά αδιαφορώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα ή προσδοκώντας σε νίκη των δημοκρατικών λόγω των δημοσκοπήσεων.

Ολοκληρώνοντας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο η ορκωμοσία του προέδρου έχει ορισθεί στις 21 Ιανουαρίου 2021. Με αυτό τον τρόπο ο νομοθέτης έχει προβλέψει τις καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν από την εκλογική διαδικασία δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο για την τελική καταμέτρηση των ψήφων. Μέχρι τότε οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν πρόεδρο τον Donald Trump και οι αγορές να εκπλήσσουν!

* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

capital.gr