Οι αεροπορικές ξεκινούν πτήσεις από και προς Αθήνα – Πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις εσωτερικού

Επανέναρξη των πτήσεων εσωτερικού στις 18 ή στις 25 Μαϊου, εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιλογή αυτή γίνεται σε συνεργασία με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ενώ έχει υπάρξει διαβούλευση και με τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες προετοιμάζονται.

Επί του παρόντος, οι πτήσεις που συνδέουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος με το εξωτερικό αυτή την στιγμή είναι μετρημένες στα …δάχτυλα π.χ. από την Aegean για Βρυξέλλες, Swiss Air για Ζυρίχη και Γενεύη, Qatar Airways προς Ντόχα, ενώ το δίκτυο του εσωτερικού λειτουργεί με πολύ μειωμένα δρομολόγια. Η αρχή για πύκνωση των δρομολογίων στις πτήσεις εσωτερικού, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα 18 Μαϊου, παράλληλα με το “άνοιγμα” των μετακινήσεων από νόμο σε νομό και ως δεύτερη εναλλακτική από τις 25 Μαϊου.

Οσον αφορά τώρα τις αεροπορικές συνδέσεις, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας η Aegean τηρεί επί του παρόντος στάση αναμονής, με τη διοίκησή της παράλληλα να καταρτίζει το πλάνο της επόμενης ημέρας για το οποίο περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει την επόμενη εβδομάδα στην εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση που θα παράσχει ο πρόεδρος Ευτύχης Βασιλάκης την Δευτέρα 18 Μαϊου.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πολύ πιθανή η επανέναρξη των πτήσεων μέχρι τα τέλη Μαϊου, η οποία «κουμπώνει» και στην άρση της απαγόρευσης των πολιτών σε διαφορετικούς νομούς.

Η σταδιακή αποκατάσταση των πτήσεων εσωτερικού θα αποτελέσει επί της ουσίας το… τεστ ντράιβ για να πατηθεί το «start» για τις πτήσεις εξωτερικού. Το βασικό σενάριο του κυβερνητικού σχεδίου φέρεται να προβλέπει την άρση των περιορισμών στις πτήσεις εξωτερικού από 1η Ιουλίου. Κύριος στόχος είναι να προσελκυστούν όσο γίνεται περισσότεροι ξένοι επισκέπτες τον Αύγουστο.

Για τις πτήσεις εξωτερικού, ακόμη δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα αν και αρκετές εταιρίες του εξωτερικού, όπως η Lufthansa, έχουν ήδη εξαγγείλει επανέναρξη πτήσεων και για Ελλάδα. Παράλληλα, αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Μαΐου, από τον επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αεροπλάνο έρχονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 20 εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση, στους οποίους πρέπει να προστεθούν ακόμη 10 που έρχονται οδικώς.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ το απόγευμα της Παρασκευής έδωσε και μία εικόνα για το πώς θα δέχεται η Ελλάδα τουρίστες από το εξωτερικό και για τις αεροπορικές πτήσεις: Όπως ανέφερε, οι επιβάτες σε πτήσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα οφείλουν να έχουν λάβει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορείς του κορωνοϊού και χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση. Επιπλέον, η χωρητικότητα των πτήσεων από, προς και εντός της Ελλάδας θα είναι πλήρης, χωρίς να υπάρχουν κενές θέσεις, προκειμένου «να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές». Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ, ενώ οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός τους και η παραμονή σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.