Οι 3 δαίμονες των επενδυτών (από τον Απόστολο Μάνθο)

Οι 3 δαίμονες των επενδυτών

  • Εγώ ξέρω καλύτερα από την αγορά.

Θα γυρίσει και θα πάει προς την πλευρά που θέλω. Οι αγορές είναι πολύ πιο μεγαλύτερες και πολύ πιο έξυπνες. Πολεμώντας την κυρίαρχη τάση η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη από το κέρδος ενώ μπορούν να χαθούν κερδοφόρες κινήσεις που θα χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να ξανασυμβούν.

Εγώ πιστεύω σε αυτή τη μετοχή και δε θέλω να την πουλήσω στο προκαθορισμένο stop loss για να πάρω τη ζημιά μου. Μάλιστα εάν πέσει παρακάτω θα αγοράσω και άλλες για να κάνω μέσο όρο.

Κατά ένα μεγάλο ποσοστό μια αρχικά μικρή ζημιά εάν τηρούσαμε το stop loss μετατρέπεται σε μεγάλη ή ακόμα και σε καταστροφή. Δεν υπάρχει χειρότερο αίσθημα από το να κουβαλάμε μια μεγάλη ζημιά στο χαρτοφυλάκιο, που οφείλεται στην παρεμβολή του εγώ.

  • Η Απληστία

Έχω κάνει δύο επιτυχημένες κινήσεις και λέω να αυξήσω το ποσό που επενδύω σε κάθε κίνηση για να κερδίσω περισσότερα.
Η κίνησή μου βγαίνει αρκετά κερδοφόρα και χτυπάει το στόχο που είχα θέσει από την αρχική στρατηγική της επένδυσης αλλά αρνούμαι να πάρω το κέρδος γιατί θα κερδίσω περισσότερο ή θα βγάλω τα προηγούμενα σπασμένα. Ποτέ μην υποτιμάται τα κέρδη βάση σχεδίου και κυρίως τα μικρά. Η ψυχολογία του νικητή συνήθως χτίζεται μέσα από μικρές νίκες. Είναι σημαντικό να υπάρχει το πράσινο στη τελική παρά το κόκκινο στο χαρτοφυλάκιο.

  • Φόβος

Δε μπορώ να πάρω τη ζημιά γιατί φοβάμαι να τη γράψω.
Δε θα πάρω αυτή τη κίνηση παρόλο που είναι σύμφωνα με το σχεδιασμό μου γιατί φοβάμαι να χτυπήσω το πλήκτρο Buy. Το γνωστό «Shy Gun»
Θα περιμένω λίγο ακόμα για μια ποιο καλύτερη τιμή. Κατά 90% θα χάσουμε μια μεγάλη κίνηση και η ψυχολογία μας θα πάει περίπατο.
Παρόλο που οι ενδείξεις μου και το πλάνο μου είναι για αγορά πχ 100 μετοχών εγώ θα πάρω 20 γιατί δεν έχω καλό αίσθημα. Συνήθως οι αυξομειώσεις οδηγούν αργά ή γρήγορα σε ζημιές.

Chartswar.com Homepage – Αρχική