OHE: Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 8 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΔΟΜ).

Ο ΔΟΜ εκτιμά ότι συνολικά 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της επίθεσης του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία, ενώ οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Στην τελευταία καταμέτρηση, ο ΔΟΜ είχε καταγράψει 7,7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.

«Οι ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων και όλων όσοι επηρεάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανία αυξάνονται ώρα με την ώρα» προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντόνιο Βιτορίνο, υπογραμμίζοντας: «Η πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη είναι δύσκολη όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες». Αυτοί οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια. «Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν θέτουν την ανάγκη για ρευστότητα στη λίστα με τις ανάγκες τους, συγκριτικά με το 49% στην αρχή του πολέμου», σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Πάνω από το 70% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσαν αυτή την οικονομική βοήθεια για την αγορά τροφίμων και/ή φαρμάκων.

Άλλη πιεστική ανάγκη είναι το κατάλυμα. Μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων, το 27% δήλωσε ότι η κατοικία του έχει υποστεί ζημιές.

Επιπλέον, ο ΔΟΜ σημειώνει ότι πάνω από 2,7 εκατ. άνθρωποι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2.000 ανθρώπων, ανώνυμα μέσω τηλεφώνου, από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.

Τα δύο τρίτα των 3,5 εκατ. κατοίκων του Κιέβου έχουν επιστρέψει στην πρωτεύουσα

Περί τα δύο τρίτα των 3,5 εκατ. κατοίκων του Κιέβου έχουν επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία είχε αδειάσει από την πλειονότητα των κατοίκων της αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. «Υπήρχαν πριν από τον πόλεμο 3,5 εκατ. κάτοικοι στο Κίεβο. Σχεδόν τα δύο τρίτα έχουν επιστρέψει», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Ακόμη και αν υπάρχει ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας, οδικά μπλόκα, «αν αυτά τα περιοριστικά μέτρα δεν σας φοβίζουν, μπορείτε να επιστρέψετε», πρόσθεσε ο δήμαρχος, ο οποίος έως τώρα ζητούσε από τους κατοίκους της πρωτεύουσας να κάνουν υπομονή. Ο Κλίτσκο δήλωσε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει στους κατοίκους του Κιέβου να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, αλλά ζήτησε προσοχή: «Αν έχετε την δυνατότητα να βρίσκεστε σε περισσότερο προστατευμένους τόπους, όπου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία σας, παραμείνετε».

Στις 10 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο δήμαρχος του Κιέβου είχε ανακοινώσει ότι το ήμισυ του πληθυσμού της περιφέρειας του Κιέβου είχε φύγει και ότι είχαν παραμείνει «λίγο λιγότερα από 2 εκατ. κάτοικοι».

Κίεβο: Τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί μαχητές παραμένουν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ

Μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων την περασμένη εβδομάδα με τη βοήθεια του ΟΗΕ, «τουλάχιστον 1.000» Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες», εξακολουθούν να βρίσκονται στις υπόγειες στοές της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ που πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν», διευκρίνισε η Βέρεστσουκ και πρόσθεσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα στη χαλυβουργία, που είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στον ρωσικό στρατό στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, στις ακτές της Αζοφικής θάλασσας. Η Βέρεστσουκ διέψευσε τις πληροφορίες που έδωσαν δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία. «Δεν είναι αλήθεια» είπε και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής του τάγματος Αζόφ που έχει οχυρωθεί στη χαλυβουργία «δήλωσε επίσημα» στους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ πως κανένας άμαχος, καμία γυναίκα, παιδί ή ηλικιωμένος δεν παραμένει στο Αζοφστάλ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο αρνήθηκε να πει αν είναι 100% σίγουρος ότι όλοι οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί κάτι τέτοιο όσο δεν υπάρχει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στο πεδίο. «Η κατάσταση ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη» πρόσθεσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «πολύ σφοδρές μάχες”»επαναλήφθηκαν στο Αζοφστάλ με το τέλος των απομακρύνσεων.

Οι ουκρανικές Αρχές εργάζονται στο εξής για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί, του ιατρικού προσωπικού και των στρατιωτικών ιερέων της χαλυβουργίας, ελπίζοντας παράλληλα για τη βοήθεια διεθνών οργανισμών και της Τουρκίας, είπε επίσης η Βέρεστσουκ. «Το ιατρικό προσωπικό θέλει να φύγει μαζί με τους τραυματίες, γιατί πρέπει να τους συνοδεύσει σε περίπτωση που ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος από τη χαλυβουργία» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα «δεδομένου του αριθμού των τραυματιών που πρέπει να μεταφερθούν με φορεία».

Καθώς οι στρατιωτικοί του Αζοφστάλ έχουν καλέσει επανειλημμένα σε βοήθεια τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Βέρεστσουκ υπογράμμισε πως η «Τουρκία εργάζεται στενά με το Κίεβο». «Θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν» εκτίμησε η αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απομάκρυνση θα μπορούσε να γίνει διά θαλάσσης με τουρκικό σκάφος εξοπλισμένο με στρατιωτικό νοσοκομείο. «Το θέλουμε πολύ και οι Τούρκοι είναι έτοιμοι», αλλά το Κίεβο επιδιώκει να εξασφαλίσει εγγυήσεις πως η Ρωσία δεν θα αρχίσει να πυροβολεί κατά την απομάκρυνση, είπε η Βέρεστσουκ.