ΟΑΚ- Τράπεζα Αττικής: Το βασικό θέμα είναι, αν αξίζει κανείς να μπει στην αύξηση…

Αύριο τελευταία μέρα εξάσκησης των δικαιωμάτων στην αύξηση της ΑΤΤικής.  Η αγορά φυσικά άλαλη για το θέμα συμπεριλαμβανομένων αμοιβαίων, διαχειριστών, χρηματιστών και ειδικών στις τραπεζικές μετοχές. Το βασικό θέμα είναι αν αξίζει κανείς να μπει στην αύξηση.

Η ίδια η αύξηση αφορά 240 εκατομμύρια ευρώ με το ΤΧΣ μέτοχο της τράπεζας κατά 68%, το ΤΜΕΔΕ κατά 14% και το ΕΦΚΑ κατά 10%. Μιλάμε για ένα σύνολο 92% που ουσιαστικά αφορά κρατικά ή θεσμικά κεφάλαια.  Η ΑΤΤ είναι η μοναδική τράπεζα που δεν έχει χαρακτηριστεί ως συστημική και ελέγχεται λιγότερο από τις υπόλοιπες τέσσερις.

  • Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση ασχολούταν με πολλές… κακές υποθέσεις με πιο σημαντική αυτήν του Καλογρίτσα ο οποίος κατάφερε να δανειοδοτηθεί εν μέσω βαθιάς κρίσης με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα φυσικά που αμφιβάλω αν δοθούν ποτέ πίσω. 

Τα 240 εκατομμύρια έρχονται να καλύψουν το έλλειμα κεφαλαίων που διαπίστωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Μόλις καλυφθούν αυτά, η τράπεζα θεωρητικά ξεκινάει με μηδενικό έλλειμα αλλά χωρίς ιδιώτη επενδυτή. Τον ρόλο του ιδιώτη έρχεται να καλύψει το fund Ellington, το οποίο ωστόσο ίσως μπει σε δεύτερο χρόνο μια εξέλιξη που θα είναι αρνητική για όσους μπουν τώρα, μιας και θεωρώ πιθανότατο το Ellington να ζητήσει ως προίκα τα 240 εκατομμύρια που θα μπουν τώρα για να μπει αυτό εκ του μηδενός με 50-100 εκατομμύρια νέα κεφάλαια.

  • Κοινώς δεν αποκλείεται να δούμε σε σύντομο χρόνο μια δεύτερη (θεωρώντας την τρέχουσα ως πρώτη, αν και μόνο πρώτη δεν είναι ) αύξηση μετά από RS και dillution των νέων μετόχων.

Κάτι τέτοιο μπορεί εκ πρώτης όψης να θεωρηθεί χρηματιστηριακή αλητεία αλλά μεταξύ μας με τόσες «αναπτυξιακές» αυξήσεις που μηδένισαν τεράστια ιδιωτικά κεφάλαια ποιος θα ασχοληθεί αν μηδενίσουν αλλά 200 θεσμικά και κρατικά κεφάλαια με την προοπτική μάλιστα μια εξυγίανσης και εισόδου τεράστιων ιδιωτών στρατηγικών επενδυτών. Και θα μου πείτε, γιατί νέα αυξηση καπάκι στην τρέχουσα αφού καλύφθηκε το έλλειμα ? Είπαμε θα είναι αναπτυξιακή… 

  • Επειδή όλα τα παραπάνω είναι εικασίες και καμία ενημέρωση δεν έχουμε ( πχ μια δήλωση του Ellington ότι θα καλύψει την τρέχουσα αύξηση ) σε αντίθεση πχ με την ΔΕΗ οπού βγήκε η Διοίκηση και με το καλημέρα δήλωσε ότι θα καλυφθεί η αύξηση και τα αδιάθετα, θα έλεγα αν δείτε μόνο κρατικούς φορείς να βάζουν χρήματα να είσαστε σχεδόν σίγουροι ότι αυτά θα χαθούν σε δεύτερο χρόνο οπότε καλά θα ήταν μαζί με αυτά να μην χάσετε και τα δικά σας.

Αν πάλι μπει οποιοσδήποτε ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής ίσως είναι μια καλή ένδειξη ότι η Αττικής αλλάζει σελίδα. Μια άλλη απορία που έχω είναι πως θα αποφύγει το κράτος να θεωρηθεί state aid μια αύξηση όπου κράτος και κρατικοί φορείς βάζουν το 90% της αύξησης. 

  • Προσωπική πάντα άποψη… ίσως να έβαζα λίγα στην αύξηση παίζοντας αποκλειστικά το θετικό σενάριο και της εμφάνισης last moment ενός σοβαρού επενδυτή. Ισως πάλι ζήσουμε σενάρια ακραίας κερδοσκοπίας μετά την αύξηση μιας και η πλειοψηφία των «νέων μετόχων» είναι φορείς που δεν πουλάνε. Άλλος ένας λόγος να μπούμε.

Οι λόγοι για να μην μπούμε άπειροι… Αλλά, ας μην είμαστε αρνητικοί για τώρα. Καλή επιτυχία ευχόμαστε στην Τράπεζα των Μηχανικών και τα μυαλά στα κάγκελα για όλους τους μετόχους της.   

Φιλικά

ΟΑΚ