ΟΑΚ: Εμφανιζόμαστε σαν τους φαντομάδες το τελευταίο διάστημα, αραιά και που, αλλά πάντα όταν πρέπει…

Τα περί μεζέδων ( ΓΚΜΕΖΖ, ΣΑΝΜΕΖΖ ) δεν τα σχολιάζω, γιατί η άνοδος κοντά στο 100% από τότε που πρωτομιλήσαμε για τα χαρτιά δεν χωράει σχολιασμού. Θα ξανασχοληθούμε με τα χαρτιά, όταν με το καλό εμφανίσουν τα πρώτα τρίμηνα για να καταλάβει και ο κόσμος τελικά πόσα εισέπραξαν σε τόκους. 

**

Την αναβάθμιση της ΜΟΗ και των ΕΛΠΕ από την ΑΛΦΑ Finance, εκτός του ότι μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, αναδεικνύει και την φτήνια των δύο χαρτιών. Κάτι για P/κάτω του 5 διάβασα και ακόμα να το χωνέψω. 

**

ΟΠΑΠ, με άνοδο κερδών προ εισφορών στα 1.3 ΔΙΣ από 1 ΔΙΣ και καθαρά κέρδη από 178 στα 285 εκατομμύρια τι άλλο να γράψουμε; Cash cow μέχρι κόκαλο και μοιράζει και μερίσματα που δεν τα δίνει κανείς. 

**

ΡΕΒΟΙΛ, αυτή δεν ανακοινώνει αποτελέσματα. Η έχουν κάνει τυπογραφικό λάθος ή έχουν βρεί πετρελαιο στα υπόγεια και δεν μας το λένε για να ξυπνήσει ο Μπουνταλάς και διεκδικήσει ΑΟΖ μέχρι την ΒΑΡΗ.  Αλλιώς, δεν εξηγείται τέτοια άνοδος κερδοφορίας κάθε τρίμηνο.  

  • Αν ήξερε ο Elon Mask τι αγοράζεις στην Ελλάδα με μόλις 28 εκατομμύρια ευρώ θα “twittare” όλη μέρα την Ελληνική Σημαία. Τι αγοράζεις λοιπόν; Μια εταιρία που τζιράρει 700 εκατομμύρια στο ενιάμηνο με EBIDTA 10 εκατομμύρια και κέρδη προ φόρων 5,36 ( από 3.5 πέρυσι ).

Και επειδή δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της φτήνιας θα σας πω τα εξής. Σε όρους EBITDA αν αποτιμούσαμε αναλογικά τις υπόλοιπες εταιρίες του ΧΑΑ όπως αποτιμάει η αγορά την ΡΕΒΟΙΛ, θα έπρεπε ο ΟΠΑΠ να κοστίζει 4 ΕΥΡΩ , ο ΜΥΤΙΛ να κοστίζει 10 Ευρω, και ο ΟΤΕ να κοστίζει 2,2 Ευρω.

  • Εσείς τώρα βλέπετε τον ΟΤΕ να περνάει από το ταμπλό στα 2.2 ευρώ και δεν συγκινείστε!! Αντιθέτως αναρωτιέστε μπας και πάει στα 2.1 για να πάρετε. Αλλά βλέπετε το χρηματιστήριο είναι 99% ψυχολογία και βιτρίνα.

Στήνεις την βιτρίνα καλά ? Φτιάχνεις και ωραίο κλίμα ? το πουλάς το μπουφανάκι στα 300 ευρώ τιμή Κηφισιάς και στην black Friday πετάς και ένα 10% έκπτωση και νομίζει ο Χαραλάμπης ότι βρήκε ευκαιρία. Σου κάνει και μια τεχνική ανάλυση για την ευκαιρία του 10% και τον πάτο που βρήκε η τιμή και όλα οκ.  

  • Το ότι πουλάνε το ίδιο μπουφάν στο Περιστέρι στα 75 ευρώ δεν το ξέρεις, δεν το γνωρίζεις, δεν θες καν να το ακούσεις. Λες και ο πλούτος είναι θέμα βιτρίνας. Πρέπει να πληρώσω σχέση κεφαλαιοποίησης/ebitda στα 8 αντί για το 2.2 της ΡΕΒΟΙΛ για να αισθανθώ καλύτερα.

Και μετά κλαίγετε ο κοσμάκης, για το ότι δεν ανεβαίνει το ταμπλό. 

  • Η παραπάνω σύγκριση με τρείς εκ των καλύτερων και φτηνότερων χαρτιών του ΧΑΑ με φοβερά θεμελιώδη, απλά για να καταλάβετε.

Αν έπιανα και κάτι μυξοκλαίουσες χήρες του ταμπλό που σέρνονται χρόνια, τότε να βλέπατε … ομορφιές!!!

****

ΔΕΗ, κάθε πέρυσι και καλύτερα. Τι μας επιφύλαξε το ενιάμηνο; Καταρχήν free cash flow, ή ελληνικά καθαρές χρηματορροές -460 εκατομμύρια. Με ζημιές επίσης στο ενιάμηνο περίπου 170 εκατομμυρίων και το χειρότερο με ένα μειούμενο EBITDA στα 368 εκατομμύρια. Εσείς φυσικά διαβάζετε στον τύπο για τα Επαναλαμβανόμενο Ebitda ύψους 644 εκατομμυρίων έναντι του περσυνού 626 και νομίζετε ότι όλα πάνε κατ ευχήν.

  • Δυστυχώς όμως αυτό το 644 δεν περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά της κυβέρνησης ύψους 276 εκατομμυρίων (από τα υπερκέρδη παρακαλώ μίας εταιρίας που βγάζει ζημιές ? Παράλογο; Θα μας τρελάνουν αυτοί!!)  Το Net debt (αυτό και αν δεν το διαβάσετε πουθενά ) πήγε από τα 1,9 ΔΙΣ στα 2.6 ΔΙΣ.

Όλα μαύρα; Στα οικονομικά μάλλον ναι.

  • Μετοχικά όμως θα συνεχίσω να πιστευω ότι η εταιρία εχει τα φόντα να ανέβει για έναν και μόνο λόγο. Ξαφνικά πήραν μπρός οι μηχανές ΑΠΕ της ΔΕΗ. Το κράτος να είναι καλά που προικίζει την ΔΕΗ με αδειες και κατασκευάζει έργα. Υπό κατασκευή λοιπόν ήδη 289 MW και έρχονται αλλά 1000 το επόμενο έτος.

Ναι ξαφνικά πιστεύω ότι κάτι θα γίνει με τις ΑΠΕ και θα ξελασπώσουν την ΔΕΗ. Γιατι  στην αγορά κάθε 1 MW έχει μια υπεραξία ενός εκατομμυρίου και αν η ΔΕΗ σε 24 μήνες καταφέρει να φτάσει τα 2000 MW θα εχει όντως κερδίσει επάξια μια υπεραξία 2 δισεκατομμυρίων και αυτό συνεπάγεται πολλά. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ξεκοκαλιστεί το ταμείο της εταιρίας μέχρι τότε σε φόρους, αμοιβές, προσλήψεις κλπ κλπ κλπ.

Φιλικά,

ΟΑΚ

Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης προφανώς. Προσωπικά διαθέτω θέσεις σε όλες τις παραπάνω εταιρίες. Οι δε απόψεις μου αποτελούν προσωπικές επιλογές ενός ερασιτέχνη της αγοράς, που μοιράζεται μαζί σας τις απόψεις του προς συζήτηση και τίποτα παραπάνω.