Το βαρύ τίμημα που πληρώνουν θρησκευτικές κοινότητες για τον κορωνοϊό, η δημόσια υγεία και το μήνυμα του Χριστού…

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Θρησκευτικές κοινότητες της Νέας Υόρκης μετρούν μεγάλους αριθμούς θανάτων λόγω της πανδημίας. Όπως καταγράφηκε σε μελέτες και δημοσιεύματα, ο βασικότερος λόγος αυτής της τραγωδίας ήταν η παρουσία πολλών ατόμων σε χώρους λατρείας, οι οποίοι έγιναν εστίες μόλυνσης του ιού.

Επίσης, σε αρκετές περιοχές της πόλης, δεκάδες μετανάστες κάθε ηλικίας ή μέλη της ίδιας θρησκευτικής ομάδας διαμένουν μαζί, με αποτέλεσμα να υπάρξει ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αντιπροσωπευτική περίπτωση μίας από τις πολύπλευρες πτυχές του δράματος που βιώνουν οι κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης είναι η κοινότητα των Ορθόδοξων ή Χασιδικών Εβραίων στο Μπρούκλιν. Η συνέχιση των συνάξεων και των τελετών ακόμα και μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων, κόστισε ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και σήμερα εκατοντάδες οικογένειες και ολόκληρες γειτονιές πενθούν.

Οι τραγικές συνέπειες αυτού του «ατοπήματος» δεν περιορίστηκαν μόνο στη συγκεκριμένη κλειστή κοινότητα, αλλά εξαπλώθηκαν κι αλλού επειδή μερικά μέλη της είχαν έρθει σε επαφή με συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα σε άλλες περιοχές, μέχρι τον Καναδά.

Ένας από τους τότε φανατικούς υποστηρικτές της συνέχισης των συνάξεων στις συναγωγές και της πραγματοποίησης τελετών με πολύ κόσμο, αφού τώρα βιώνει την ανείπωτη τραγωδία έχοντας χάσει αγαπημένα του πρόσωπα, δήλωσε ενδεικτικά: «Δεν υπάρχει ούτε μια χασιδική οικογένεια, δεν υπάρχει μια οδός, που να έχει παραμείνει ανέγγιχτη. Είναι μια πανούκλα που μας οδήγησε σε απόλυτη καταστροφή».

Ανάμεσα στους οκτακόσιους και πλέον θανάτους λόγω του ιού στη συγκεκριμένη κοινότητα συμπεριλαμβάνονται αρκετοί ενήλικες και ηλικιωμένοι ραβίνοι.

Πριν λίγες μέρες, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, επέκρινε τους κατοίκους της κοινότητας Χασιδικών στη γειτονιά Γουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν, αφού επέβλεψε προσωπικά την επιχείρηση της αστυνομίας με σκοπό να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην κηδεία ενός ραβίνου που πέθανε από τον κορωνοϊό. Τελικά, η απείθαρχη συμπεριφορά των συμμετεχόντων δεν βοήθησε την προσπάθεια των αρχών.

Παρόμοιες τραγικές καταστάσεις για τις συνέπειες της πανδημίας καταγράφονται σε αρκετές θρησκευτικές και μειονοτικές ομάδες στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Με βάση σχετικά δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, από τον κορωνοϊό έχουν πεθάνει πολλοί ιερείς, μοναχοί, ραβίνοι, ιμάμηδες, στελέχη και μέλη κοινοτήτων, όπως στην χριστιανική κοινότητα Maryknoll της κομητείας Γουεστσέστερ της Νέας Υόρκης όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις μοναχές και 10 ιερείς.

Κρούσματα «ανυπακοής» από κληρικούς και λαϊκούς φαίνεται ότι υπήρξαν και σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Αμερικής. Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επαινέθηκε στην αρχή της πανδημίας για το κάλεσμά του προς τους ομογενείς να προσεύχονται στα σπίτια τους, στη συνέχεια επικρίθηκε επειδή ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει χειροτονίες και λειτουργίες (με συμμετοχή 15 έως και 20 ατόμων) όταν ήδη οι πολιτειακές αρχές ανακοίνωσαν περιοριστικά μέτρα. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στις τελετές ασθένησαν βαριά από τον κορωνοϊό.

Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε πολλές άλλες χώρες διαπιστώνεται από δημοσκοπήσεις ότι το ποσοστό των πιστών (σε σχέση με το συνολικό αριθμό τους) που διαμαρτύρεται για τη συνέχιση της διατήρησης περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας (χριστιανών, μουσουλμάνων, εβραίων, βουδιστών, ινδουιστών) είναι σχετικά μικρό και σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται ασήμαντο.

Βασική διαπίστωση είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε όποια θρησκεία ή θρησκευτικό δόγμα κι αν ανήκουν, υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν για όσο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Επίσης, επικρατεί η άποψη ότι ανάλογα με την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας σε κάθε κράτος, πόλη και περιοχή, θα πρέπει να επιτραπεί σε εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές και άλλους χώρους λατρείας να ανοίγουν για ατομικές προσευχές των πιστών, αφού φυσικά θα τηρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας, θα γίνονται συστηματικές απολυμάνσεις και θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι παραπάνω κανόνες για τους χώρους λατρείας, όπως και οι απαγορεύσεις συναυλιών, φεστιβάλ, καθώς και πολιτικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή κόσμου (ειδικά σε κλειστούς χώρους) θα αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για αρκετούς μήνες. Μερικοί υποστηρίζουν ότι βασικά μέχρι να εξευρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο ή μέχρι ο κορωνοϊός να ανήκει στο παρελθόν.

Μέσα απ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμφανίζονται διαφορετικές ή συγκρουόμενες απόψεις και εκτιμήσεις. Το κάθε άτομο σ’ αυτό τον πλανήτη έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να συλλογιέται ελεύθερα.

Την ίδια στιγμή όμως, προέχει η δημόσια υγεία. Και ο κορωνοϊός είναι ένας επικίνδυνος μεταδοτικός ιός.

Η πίστη δεν είναι απλά ένα συναίσθημα, αλλά μια διαρκής διαδικασία προσφοράς και ανθρωπιάς. Είναι ταυτισμένη με την αλληλεγγύη. Και αλληλεγγύη είναι μια ενεργή αρετή που σημαίνει σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.

Επομένως, όσοι εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της πίστεως (κάθε δόγματος και θρησκείας) δεν θα πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο για τις θρησκευτικές τους ανάγκες, αλλά να ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την υγεία των συνανθρώπων τους.

Άλλωστε, το μήνυμα του Χριστού είναι: «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν».

https://www.apopseis.com/