Ο Τσακαλώτος υποψήφιος διάδοχος της Λαγκάρντ(;)

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι μεταξύ των υποψηφίων για την επιλογή του νέου Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ που ξεκινά σε λίγο καιρό σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, οι Ευρωπαίοι υπουργοί έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν τη θέση να αναλάβει Ευρωπαίος και να συνεχιστεί έτσι η παράδοση που θέλει εκπρόσωπος της Ευρώπης να κρατά το… τιμόνι στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με το CNBC, πάντως, ήδη κυκλοφορούν κάποια ονόματα, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Μπενουά Κερέ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κρισταλίνα Γκερογκίεβα.

Όπως υπενθυμίζει το εν λόγω δημοσίευμα, η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να παραιτηθεί ανεπίσημα από τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ, λίγο αφότου οι επικεφαλής των 28 χωρών της ΕΕ την έχρησαν διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ. Όμως, προτού αναλάβει επισήμως τα νέα της καθήκοντα, πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις Ευρωπαίων βουλευτών τους επόμενους μήνες και έτσι οι επίσημες συζητήσεις για τον αντικαταστάτη της στο ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να ξεκινήσουν πριν υποβάλλει και επισήμως την παραίτησή της. Αν προχωρήσει ο διορισμός της Λαγκάρντ, τότε θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου. Έτσι, το ΔΝΤ έχει περιθώριο λίγων μηνών για να ορίσει τον επόμενο επικεφαλής του.

Print Friendly, PDF & Email