Ο Τσακαλώτος φοβάται «μόλυνση» του ΣΥΡΙΖΑ από την «πασοκοποίηση»

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι τους φόβους του «τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ». Με τη φράση «θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα» απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ερώτημα για το εάν φοβάται την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο tvxs.gr, ο κ. Τσακαλώτος σε σχετική ερώτηση απάντησε χαρακτηριστικά: «Πασοκοποίηση για μένα αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία όσο την ξέρω με τον όρο pasokification, είναι η μετάλλαξη ενός κόμματος από κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, σε κόμμα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.

Αυτή η μετακόμιση σήμαινε εκτός των άλλων και εγκατάλειψη των κοινωνικών της εκπροσωπήσεων και αναζήτηση νέων στο πάνω μισό της κοινωνικής πυραμίδας. Τα εγκαταλελειμμένα κοινωνικά στρώματα αναζητούν συνήθως άλλες πολιτικές εκπροσωπήσεις με συνέπεια την εκλογική συντριβή των κομμάτων που εγκατάλειψαν. Αυτό εξηγεί εξ άλλου την εκλογική και πολιτική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη».

  • «Στο ερώτημα σας αν φοβάμαι να μην μολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση, σας απαντώ ότι θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσο μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στο ΣΥΡΙΖΑ για γίνει μέρος της «κανονικότητας» ενός συναινετικού δικομματισμού», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και ξεκαθάρισε:

«Τους φόβους μου βέβαια τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, σε ερώτηση που δέχθηκε για τη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη ότι «θέλουμε την λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουμε τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ», ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Ο Πάνος αναγνωρίζει τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ χάρις στην οποία έγινε το κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα του χρεώνει τον λαϊκισμό, με τον οποίο έριξε χαμηλά τον δείκτη πολιτικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας».

  • Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε κατά της εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος, εξηγώντας:
  • «Νομίζω ότι το πρόβλημα που πραγματικά αντιμετωπίζουν τα σημερινά κόμματα δεν λύνεται με το να ψηφίζουν περισσότεροι άνθρωποι για τον πρόεδρο αλλά με το να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων αλλά και στην υλοποίηση τους. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη κινήσεων εντυπωσιασμού».