Ο Τραμπ θα συμμετάσχει στο δεύτερο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν παρά τις «άδικες» αλλαγές των κανόνων

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι θα συμμετάσχει στο δεύτερο και τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία Τζο Μπάιντεν μεθαύριο Πέμπτη στο Νάσβιλ του Τενεσί, παρότι αποφασίστηκαν αλλαγές στους κανόνες, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ άδικες».

«Θα συμμετάσχω, απλώς νομίζω ότι είναι μεγάλη αδικία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στο προεδρικό αεροσκάφος, καθώς συνεχίζει τις προεκλογικές εμφανίσεις του. «Είναι πολύ άδικο ότι άλλαξαν τη θεματολογία της συζήτησης και είναι πολύ άδικο ότι θα συντονίσει μια παρουσιάστρια εντελώς προκατειλημμένη» πρόσθεσε ο νυν πρόδρος. Πρόκειται για την Κρίστεν Γουέλκερ, την ανταποκρίτρια του NBC News στον Λευκό Οίκο, η οποία χαίρει γενικού σεβασμού.

Νωρίτερα χθες η ανεξάρτητη επιτροπή που ορίζει τους κανόνες των τηλεμαχιών των προέδρων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο ντιμπέιτ ο ήχος στο μικρόφωνο του ενός υποψηφίου θα κόβεται τα πρώτα δύο λεπτά της τοποθέτησης του άλλου έπειτα από κάθε ερώτηση, ώστε να αποφευχθεί η κακοφωνία που χαρακτήρισε την πρώτη τηλεμαχία τους.

Έτσι, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ θα έχουν δύο λεπτά για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση της συντονίστριας, κατά τη διάρκεια των οποίων ο έτερος συνομιλητής δεν θα μπορεί να πάρει τον λόγο. Αφού θα έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα δύο λεπτά, θα μπορεί να γίνει ανοιχτός διάλογος για την υπόλοιπη διάρκεια κάθε δεκαπεντάλεπτης ενότητας της συζήτησης.

Ο διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ  Μπιλ Στέπιεν αντέδρασε έντονα στη συγκεκριμένη αλλαγή: «Ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να κάνει ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν, όποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής και αν αποφασίσει αυτή η μεροληπτική επιτροπή, σε μια ύστατη προσπάθεια να δώσει προβάδισμα στον υποψήφιο που προτιμά».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να τεθούν στο τραπέζι οι υποθέσεις του Χάντερ Μπάιντεν, του γιου του Τζο Μπάιντεν, στις οποίες αναφέρεται ολοένα πιο συχνά πλέον ο Τραμπ, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. «Εάν τα μέσα ενημέρωσης δεν θέσουν ερωτήσεις για αυτά τα ζητήματα στον Τζο Μπάιντεν, θα το κάνει ο πρόεδρος και δεν θα υπάρχει διαφυγή για τον Μπάιντεν» πρόσθεσε ο Στέπιεν.

Επεισοδιακό πρώτο ντιμπέιτ

Στο πρώτο ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο ο Τραμπ διέκοψε 71 φορές τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, ενώ ο Μπάιντεν διέκοψε τον Τραμπ 22 φορές, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.

Κανονικά οι αντίπαλοι υποψήφιοι για την προεδρία θα έπαιρναν μέρος στο δεύτερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ τους την περασμένη Πέμπτη, αλλά η επιτροπή ζήτησε αυτή η εκπομπή να γίνει διαδικτυακά, καθώς ο πρόεδρος ανέρρωνε ακόμη μετά τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό. Ωστόσο που ο Τραμπ απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο χαρακτηρίζοντάς το «γελοίο» και υποστηρίζοντας ότι «θα τον έκοβαν όποτε ήθελαν». Εκείνη την ημέρα οι δύο αντίπαλοι έκαναν χωριστές τηλεοπτικές εμφανίσεις.